Foto Milieudefensie - Pierre Crom

Milieudefensie roept Nederlandse banken op tot terugtrekking uit palmolie

James Otto (r.) uit Liberia en Oslan Purba uit Indonesië voerden met Milieudefensie actie bij Rabobank op vrijdag 6 juli 2018.

Milieudefensie roept ABN Amro en Rabobank op om zich terug te trekken uit de palmolie-industrie. Volgens de Nederlandse milieubeweging zijn beide banken ook betrokken bij palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia (GVL).

GVL is het grootste palmoliebedrijf van Liberia. Het stapt uit de de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), een bedrijveninitiatief dat probeert de palmolie-industrie te verduurzamen. RSPO had GVL beschuldigd van landroof en intimidatie van de lokale bevolking. Hierop besloot GVL dat ze onmogelijk nog kan voldoen aan de eisen van de RSPO.

“Na zes jaar getouwtrek zegt dit foute palmoliebedrijf simpelweg zijn lidmaatschap op,” zegt Rolf Schipper, campagneleider ‘bossen’ bij Milieudefensie. “Bewoners blijven met lege handen achter. Het is hoog tijd dat de banken zélf de verantwoordelijkheid nemen om bedrijven waarin ze geld steken te screenen op hoe hun beleid uitpakt in de praktijk. De palmolie-industrie valt dan direct door de mand, en zou geen cent van ons spaargeld meer moeten krijgen.”

Beide banken hebben volgens Milieudefensie miljoenenleningen uitstaan bij onderdelen van palmoliegigant Golden Agri Resources (GAR). “Met GVL breidt GAR nu uit naar Afrika. Samen met ING steken deze banken al jarenlang geld van hun klanten in palmoliebedrijven die het regenwoud kappen, het land stelen van de lokale bevolking en mensenrechten schenden in Azië en Afrika. Het gaat om een structureel probleem, bleek eerder deze maand.”

In 2012 dienden bewoners van de Liberiaanse provincie Sinoe bij de RSPO al klachten in tegen GVL. “Het bedrijf dwong bewoners hun land af te staan voor een plantage die zo groot moet worden als de provincie Overijssel. Bewoners die zich verzetten werden voor een jaar achter slot en grendel gezet. Een bewoner overleed in de cel,” zegt Schipper.

Begin juli dit jaar publiceerde Milieudefensie een nieuw onderzoek naar de landroof en ontbossing door GVL in Liberia. Daarin staat ondermeer opgelijst welke kredieten de drie vernoemde banken hebben verstrekt aan welke palmoliebedrijven. “Het onderzoek laat ook zien dat de plantages van GVL een van de meest bedreigde bossen ter wereld aantasten, het Upper Guinean Forest. Dit regenwoud strekt zich uit van Guinea tot Togo en huisvest in Liberia de grootste populatie olifanten van West-Afrika.”

“Begin dit jaar veroordeelde de RSPO GVL voor alle misstanden en eiste op korte termijn beterschap. GVL ging in beroep, maar verloor dat beroep afgelopen week. In reactie daarop is GVL nu –naar eigen zeggen tijdelijk– uit de RSPO gestapt. Daarmee ontloopt ze de deadlines die de RSPO haar heeft opgelegd om de misstanden op te lossen.”

“Boycot niet realistisch”

“Palmolie moet in onze ogen zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd,” reageert Karen de Vries, perswoordvoerster bij ABN Amro. “Oproepen tot een boycot van alle palmolie is niet realistisch, omdat palmolie in heel veel producten wordt gebruikt. Het belang bij de productie van palmolie is dus groot, maar op het gebied van duurzaamheid zijn er nog veel verbeteringen mogelijk en noodzakelijk. ABN Amro probeert hieraan via haar duurzaamheidsbeleid bij te dragen en vindt het positief dat ook andere betrokkenen hiermee steeds meer aan de slag gaan. Wij kunnen geen uitspraken doen over klanten, of over al dan niet klant zijn. Wel kunnen we aangeven dat ABN Amro geen palmolie-activiteiten financiert in Liberia. Als er bij een klant –of in de keten van een klant– kwesties zijn die strijdig zijn met ons duurzaamheidsbeleid, dan spreken wij de klant daarop aan en indien dit geen effect sorteert nemen wij nadere maatregelen.” Middels engagement wendt de bank dan haar invloed aan om samen met de klant de situatie te veranderen. Als dat niet binnen de gestelde tijdslijnen lukt, is de ultieme consequentie dat de klantrelatie kan worden beëindigd.

“Een handvol bedrijven in de palmoliesector zijn klant bij ABN Amro. Het gaat om grote bedrijven met een uitgebreid duurzaamheidsbeleid. Bedrijven die niet aan het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro kunnen of willen voldoen, kunnen geen klant worden. ABN Amro heeft een specifiek beleid voor financiering van bedrijven die actief zijn in de palmoliesector. Het beleid is er op gericht om duurzaamheidsrisico’s zoals ongeoorloofde ontbossing en landroof uit te sluiten. Daarnaast dienen bedrijven die klant willen zijn bij ABN Amro lid te zijn van RSPO.” Bij Rabobank vonden we niemand die wou reageren.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.