Milieurapport ECN en PBL is ‘haastklus’ en ‘broddelwerk’

4 september 2015Medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu noemen het milieurapport van ECN en het Planbureau voor de Leefomgeving een ‘haastklus’ en ‘broddelwerk’. 

Minister Mansveld zou in haar maag zitten met het rapport, een gisteren verschenen quick scan met maatregelen om CO2-uitstoot te reduceren, zo schrijft de Telegraaf. Milieu-ambtenaren laten aan de krant weten dat ze ernstig twijfelen aan de juistheid van het rapport.

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Het is totale quatsch. Er is gerekend met heel veel variabelen en de cijfers zijn verouderd”, zegt een milieuambtenaar van het departement. (…)
Een collega beaamt de onvrede en irritatie. “(…) PBL en ECN hebben wat laatjes opengetrokken met verouderde input” (…)’

In het rapport wordt geconcludeerd dat 25% CO2-reductie in 2020, zoals het Urgenda-vonnis stelt, haalbaar is. Maar tussen de regels door werd duidelijk dat de onderzoekers er een hard hoofd in hebben dat het ook werkelijk lukt.

Per maatregel berekenden ze hoeveel CO2-reductie het in vijf jaar tijd oplevert. Met bestaande informatie aangevuld met nieuwe schattingen, zegt Pieter Boot, hoofd Klimaat van PBL in een reactie in de Telegraaf. De schattingen zijn onzeker – zo is het effect van rekeningrijden op CO2-uitstoot moeilijk te schatten -, maar toch is het onderzoek nuttig, stelt Boot.

‘(…) “Het geeft een beetje een beeld van wat zijn nou grote dingen waarmee je veel CO2-reductie kunt behalen en wat zijn kleine dingen. Het is een hulpstuk voor mensen die de besluiten moeten nemen.” (…)’

Bron
De Telegraaf, 4 september 2015: ‘Milieurapport Broddelwerk’ (via Blendle)

Zie ook
FluxEnergie, 3 september 2015: Onderzoekers: 25% CO2-reductie lijkt nauwelijks haalbaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.