Minister Asscher: ‘Aardbevingsbanen naar Groningers’

Minister Asscher: ‘Aardbevingsbanen naar Groningers’

12 juli 2016Minister Asscher (Sociale Zaken) was gisteren in het aardbevingsgebied in Groningen. Hij wil dat het verstevigen van gebouwen en het herstellen van de schade vooral door Groningers wordt gedaan en niet door arbeidsmigranten.

Dat kan, volgens Asscher, in Groningen duizenden banen opleveren. Hij tekende daartoe gisteren een overeenkomst met onder andere de provincie, de bevingsgemeenten, de NAM, het Centrum Veilig Wonen, de Nationaal Coördinator Groningen, scholen en Bouwend Nederland.
Uit een bericht van de Groninger Internet Courant
‘(…) In de intentieverklaring staat dat alle partijen er zoveel mogelijk aan gaan doen om het het versterken en bevingsbestendig bouwen uit te laten voeren door nieuwe Groningse vakkrachten, werklozen en arbeiders met een afstand tot de arbeidsmarkt.
,,Er moet hier ontzettend veel gebeuren en het zou slecht zijn als dat uiteindelijk wordt gedaan door arbeidsmigranten, zoals eerder wel in de Eemshaven het geval was”, zegt Asscher.
In de bewoording van De Telegraaf: ‘Groningen mag zelf puin ruimen’.

160712-AsscherInGron
Minister Asscher: ‘Ik hoor de littekens in hun stem’

Asscher: ‘Mensen hier zijn murw geslagen’
Asscher sprak ook met een aantal gedupeerden.
Uit een bericht van RTV Noord
‘(…)Het bezoek van minister Lodewijk Asscher (PvdA) aan het aardbevingsgebied is door de betrokkenen als erg prettig ervaren. (…) Het bezoek aan Groningen maakt indruk op de minister. ‘Wat me zal bijblijven zijn de gezichten die iets uitstralen. Ze zijn murw geslagen, ik hoor de littekens in hun stem.’
Asscher sprak bij het bezoek onder meer met gedupeerde Annemarie Heite, het boegbeeld van de aardbevingsstrijd in Groningen. Heite is positief over het bezoek aan de minister.
‘Het was een heel goed gesprek’, zegt ze. ‘Hij heeft uitgebreid de tijd genomen. Het is belangrijk dat hij goed hoort wat er gebeurt, de afstand die er is tussen de burgers en het Centrum Veilig Wonen, dat de gedupeerden zou moeten helpen.’ (…)’
Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) [Asscher tot gedupeerden]: „Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk was voor u om hierover te praten en ik snap ook dat het er bij u thuis niet altijd gezelliger op wordt. Het is hier nog lang niet klaar, het kan nog heel veel beter.” (…)’

Bronnen
Groninger Internet Courant, 11 juli 2016: Minister Asscher wil meer Groningers aan het werk bij versterkingsoperatie
De Telegraaf, 12 juli 2016: Groningen mag zelf puin ruimen (via Blendle)
RTV Noord, 11 uli 20216: Minister Asscher op bezoek in bevingsgebied: ‘Ik ga mijn uiterste best doen’
Dagblad van het Noorden, 12 juli 2016: ‘Het wordt er thuis niet gezelliger op’ (via Blendle)
Foto: still uit reportage RTV Noord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.