‘Ministerie van EZ zal blij zijn dat Max van den Berg weg is’

160418-MaxVanDenBerg
18 april 2016
Bij de voorbeschouwing over de nieuwe Commissaris van de Koning in Groningen, de CDA’er René Paas, stond het FD ook nog even stil bij het vertrek van Max van den Berg als CdK.

Uit het artikel van het FD
‘(…) Tjonge, wat zullen ze opgelucht zijn bij het ministerie van Economische Zaken. En anders wel bij de Nederlandse Aard­olie Maatschappij. Eindelijk, na een bewind van bijna negen jaar, is PvdA’er Max van den Berg opgekrast uit het Groningse provinciehuis. Begin deze maand zwaaide de ‘rode ayatollah van het noorden’ af als commissaris van de Koning. Shell en Exxon, de aandeelhouders van de NAM die het reusachtige gasveld van Slochteren samen met de Staat sinds 1963 met veel winst exploiteert, zullen er geen traan om hebben gelaten.
Een ‘enorme minachting’ hadden ze voor Groningen, meende Van der Berg. Sinds de aardbeving bij Huizinge in augustus 2012 was duidelijk dat de gaswinning veel schade aanrichtte en gevaar veroorzaakte in de provincie, maar het Rijk en de NAM toonden daarvoor nauwelijks begrip. De charismatische PvdA’er maakte van zijn hart geen moordkuil. De NAM was ‘onmenselijk’, zo verklaarde hij eind vorig jaar in een interview in NRC Handelsblad. Bovendien kon hij zich ‘mateloos storen’ aan de ‘technocratische aanpak’ van minister Henk Kamp van Economische Zaken, de VVD-bewindsman die zoveel mogelijk gasbaten voor de schatkist moet binnenhalen, maar tegelijk de NAM dient te beteugelen. (…)’

Bronnen
FD, 16 april 2016: Nieuwe onderkoning van Groningen vindt in vijand een bondgenoot voor claim op de gasbaten (Registratie)
Foto: still uit video website Provincie Groningen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.