Zaterdag documentaire ‘De Stille Beving’ op NPO2

3 maart 2017 – Zaterdag 4 maart wordt op NPO2 om tien voor half negen de documentaire ‘De Stille Beving’ uitgezonden.  Twee jaar lang volgen 24 camera’s dag en nacht een gezin in Bedum dat geteisterd wordt door aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning. Uiteindelijk gaat de kophalsboerderij uit 1837 ten onder.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De film zou eerder pas na de verkiezingen worden uitgezonden op landelijke televisie. Hoofdrolspeler Annemarie Heite liet het er niet bij zitten. „De documentaire verdient het om een rol te spelen in de verkiezingen”, zei ze hierover. Ze vindt dat Groningen lang genoeg genegeerd is. Na een twitteractie besloot de NPO de aardbevingsdocumentaire op zaterdag 4 maart uit te zenden. (…)
De Stille Beving volgt het gezin van Annemarie Heite en Albert Ubels uit buurtschap Ter Laan bij Bedum, in hun strijd om hun door aardbevingsschade getekende boerderij te redden. Liefst 24 camera’s legden in 2,5 jaar vast hoe de boerderij langzaam door de hoeven zakt. Eind januari ging de film in première en heeft volgens Van der Hoek verstrekkende gevolgen. Bij RTV Noord is de documentaire inmiddels meer dan 200.000 keer bekeken. ,,Ik denk dat het door de film, en het optreden van Freek de Jonge een gevoel heerst dat er een stem is voor de Groninger. De Groninger is krachtiger geworden, mondiger ook.’’ (…)’

Er is inmiddels ook al belangstelling voor de documentaire van de tv in België en in Duitsland. Beide landen zijn grote afnemers van het Groningse gas.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 23 februari 2017: Succes brengt ‘De Stille Beving’ naar buitenland
Zie ook
FluxEnergie, 8 februari 2017: De Stille Beving – ‘Waarom laat de overheid z’n burgers zo in de steek?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.