Morgen vergadert Opec: ‘Hoe redden we de oliebelangen?’

3 december 2015 – Terwijl in Parijs alle landen van de wereld vergaderen over het terugdringen van de CO2-uitstoot vergaderen morgen in Wenen de Opec-landen over hun strategie om de oliebelangen veilig ter stellen.

De vraag zal zijn of de hoge olieproductie van dit moment teruggeschroefd zal moeten worden. De olieprijs is in tien jaar nog nooit zo laag geweest als nu (ver onder de $ 50). Het belangrijkste land binnen de Opec, Saoedi-Arabië, had altijd als strategie bij lage prijzen de olieproductie te verminderen. Maar vorig jaar ging het roer om om de Amerikaanse schalieproductie dwars te zitten. Ondanks de lage olieprijs werd de productie juist opgevoerd. Met succes, want de schalieproductie in de Verenigde Staten liep flinke deuken op.
NRC. next verwacht dat de olieproductie niet naar beneden zal gaan. Irak en Iran voelen daar zeker niets voor, die willen juist volop produceren. NRC: ‘(…) Waarnemers verwachten bovendien dat de Opec de productie op het huidige peil zal houden omdat ook Rusland volop blijft produceren. De grootste producent van ruwe olie ter wereld is geen Opec-lid. Maar Saoedi-Arabië heeft al wel laten doorschemeren alleen de productie te willen beperken als ook Rusland meedoet. Dat zit er niet in. Rusland komt slechts met een lage afvaardiging naar Wenen. Rusland heeft weinig behoefte aan productievermindering omdat het zelfs met de lage olieprijs nog goed geld verdient. Dit dankzij de zwakke roebel én de lage belastingen die gelijke tred houden met de lage olieprijs. (…)’

NRC.next verwacht dat de Opec zich in ieder geval zal beraden over het toenemende verzet tegen de grote subsidies en belastingvoordelen voor  de fossiele brandstoffen, volgens de IEA 460 miljard euro per jaar.

 

Bronnen
NRC Next, 3 december 2015: De kraan blijft wijdopen staan (via Blendle)
Foto: Opec-vergadering (foto: Opec)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.