‘Nacht van de Nacht’

29 oktober 2016In de nacht van zaterdag op zondag is het weer ‘Nacht van de Nacht’. Meer dan 160 bedrijven en gemeenten zullen die nacht het licht uit laten. En overal in Nederland zijn zeer gevarieerde avond- en nachtactiviteiten.

De Nacht van de nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties in Nederland. Zij vragen daarmee aandacht voor energiebesparing en lichthinder. Volgens de organisatie is Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld.
De Nacht van de Nacht wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd. Overal in Nederland worden zaterdagavond en –nacht activiteiten georganiseerd.
Het wordt een lange nacht, want diezelfde nacht gaat de wintertijd in en wordt de klok één uur teruggezet. (Ja, ja, hier stond het eerst verkeerd. Wij vergissen ons ook altijd.)

Uit een bericht van de Natuur- en Milieufederaties:
‘(…) Vorig jaar kwamen er 40.000 mensen op de nachtelijke activiteiten af. (…) Het aantal activiteiten is flink toegenomen, van 350 vorig jaar tot 450 nu.
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten organiseren rondleidingen, wandelingen, vaar- en huifkartochten in het donker.
Ook gaat de Utrechtse Domtoren op zwart. Universiteiten en bedrijven doen mee; alle IKEA-buitenverlichting gaat uit; Tata Steel in IJmuiden dimt de lampen op het terrein en het hele centrum van Middelburg dooft de lichten.
„Als je een nachtkaart van de wereld ziet, met alle verlichting, dan licht Europa het felste op, en daarbinnen spant Nederland de kroon”, zegt een van de organisatoren Mattheus Bleijenberg. (…) „Het project succes: steeds meer gemeenten en bedrijven passen hun verlichtingsplannen aan. Dat bespaart uiteindelijk geld en vermindert de CO2-uitstoot.” (…)’

Activiteiten
Op de website van Nacht van de Nacht staat een overzicht van alle activiteiten (met een handige kaart om de activiteiten in de eigen omgeving op te zoeken).
Op de site worden ook suggesties gedaan voor particulieren die overbodige verlichting in de eigen omgeving willen tegengaan.

Bronnen
Nacht van de Nacht, 27 oktober 2016: Steeds meer animo voor donkere nacht
Natuur- en Milieufederaties, 27 oktober 2016: Komende zaterdag: 12e editie Nacht van de Nacht

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.