Musk wedt op twitter: ‘In honderd dagen energieopslag voor Zuid-Australië’

14 maart 2017 – Tesla legt een energieopslagsysteem aan dat Zuid-Australië moet verlossen van zijn stroomuitval; in honderd dagen of het systeem is gratis. Tesla-baas Elon Musk sloot, op twitter, een weddenschap af met de Australische miljardair Mike Cannon-Brookes. Premier Turnbull lijkt, na een gesprek met Musk, ook positief tegenover het idee te staan.

Bewoners van Zuid-Australië, dat veel van zijn energie uit duurzame bronnen haalt, hadden vorig jaar vaak te maken met stroomuitval. De Australische zakenman en miljardair Mike Cannon-Brookes vreesde dat het probleem zou worden opgelost met gas- of kolencentrales om de schommelingen in het aanbod van duurzame energie op te vangen. Hij sprak Musk op twitter aan op een eerdere stelling van de batterijen-directeur van Tesla: het probleem zou in honderd dagen opgelost kunnen worden. Dit mondde uit in een twitter-conversatie waarin Musk een weddenschap aanging: ‘Tesla will get the system installed and working 100 days from contract signature or it is free.’  Volgens Musk zou een accu-systeem van 100 megawatt nodig zijn. Daarop beloofde Cannon-Brookes in zeven dagen de politieke wil en financiering te regelen.

Musk sprak na het afsluiten van zijn weddenschap met de Zuid-Australische premier Jay Weatherill en de premier van Australië, Malcolm Turnbull. Turnbull laat na het gesprek weten, ook weer via twitter weten, wel iets te zien in het accu-systeem.

De NOS moet het eerst zien.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De vraag blijft hoe haalbaar de weddenschap is. Tesla, de auto- en accufabrikant van Musk, heeft nog nooit zoveel accu’s tegelijk geïnstalleerd. Het grootste project van het bedrijf is een accu-centrale in Californië van 20 megawatt. Dat project kostte ook grofweg 100 dagen om te bouwen. Het Australische plan is dus vijf keer zo groot. (…)’

The Wall Street Journal denkt dat Musk door die ervaring juist meer kans maakt de weddenschap te winnen.

Bronnen
The Australian, 13 maart 2017: Malcolm Turnbull talks with Tesla founder Elon Musk about South Australia’s energy crisis
NOS, 13 maart 2017: Elon Musk en Zuid-Australië smeden energie-contract op Twitter
Wall Street Journal, 13 maart 2017: Tesla Boss Offers Help for Australia (via Blendle)
@TurnbullMalcolm op twitter
@elonmusk op twitter
@mcannonbrookes op twitter

Foto: Elon Musk en Mike Cannon-Brookes (van hun twitter-accounts)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.