NAM-directeur: ‘Gasbaten naar windmolens en zonne-energie’

NAM-directeur: ‘Gasbaten naar windmolens en zonne-energie’

25 januari 2017NAM-directeur Gerald Schotman vindt dat het kabinet de gasbaten in een speciaal fonds moet zetten voor de ontwikkeling van duurzame energie. Hij vindt ook dat het kabinet de vijf resterende kolencentrales zo snel mogelijk moet sluiten.

Schotman zegt dit in een interview van het AD en een aantal regionale bladen.
Uit het interview (AD)
‘(…) ,,Nu lopen de gasbaten nog in de miljarden en kunnen we investeren in de energiewinning van de toekomst. (…) Laten we het gas linksom én rechtsom gebruiken. Linksom als transitiebrandstof en rechtsom door de opbrengsten voor het versnellen van onze verduurzaming te gebruiken. Het is een idee, besluiten hierover zijn uiteraard aan de politiek.” (…)
Volgens Schotman (…) moet het Kabinet meer haast maken met verduurzaming. Zo moeten ook de vijf resterende kolencentrales zo spoedig mogelijk dicht. Het Kabinet wil die voorlopig open laten, ook al omdat sluiting miljarden kost. (…) ,,Ik vind dat het Kabinet ambitieuzer moet zijn, we lopen achter op andere landen in Europa. Ik vind bijvoorbeeld dat we kolencentrales moeten vervangen door gas. Kolen stoot twee maal zoveel CO2 uit dan aardgas, dan is er nog de fijnstof die slecht voor de gezondheid is.”  (…)
Schotman biedt – niet heel verbazend – het eigen gas van de NAM als alternatief voor kolen aan. ,,Dat zou een geweldige stap zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Aardgas is nog steeds de minst vervuilende fossiele brandstof. (…)’

Bronnen
AD, 25 januari 2017: NAM-directeur: gasbaten naar windmolens en zonne-energie
AD, 25 januari 2017: ‘De NAM heeft veel geleerd de afgelopen jaren’ (via Blendle)
Foto: NAM

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.