NAM schrapt 400 banen door lage gasprijs en wil nu ook in duurzame energie

161018-nam-schotman
18 oktober 2016
De NAM schrapt dit jaar 400 banen, twee keer zoveel als eerder werd aangekondigd. Oorzaak: vooral de lage gasprijs, maar ook de problemen rond de gaswinning in Groningen. De NAM wordt mogelijk ook actief in duurzame energie.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…)  De inkrimping kan gerealiseerd worden zonder gedwongen ontslagen. Dat is het gevolg van een vrijwillige vertrekregeling, waar massaal gebruik van wordt gemaakt. Directeur Gerald Schotman wil niet zeggen hoe die regeling er uit ziet.

Bij de NAM werken na de reorganisatie nog zo’n 1.800 mensen. Naast het verlies van vierhonderd arbeidsplaatsen, verdwijnen er ook honderden banen bij bedrijven die voor de NAM werken.
Volgens de directeur zijn de problemen rond de gaswinning in Groningen niet de belangrijkste reden om in te grijpen. ‘Groningen speelt zeker een rol. Maar het is toch vooral de lage gasprijs, waarin de komende jaren niet zoveel verandert,’ licht Schotman de reorganisatie toe.

Alternatieven in duurzame energievoorziening?
Het bedrijf heeft wel besloten op zoek te gaan naar alternatieve werkzaamheden. Daarbij wordt gekeken of de NAM een rol kan spelen bij alternatieve energievoorzieningen, zoals wind- en zonne-energie. Het concern zoekt samenwerking met bedrijven die actief zijn op dat gebied.
‘Onze locaties zijn heel geschikt voor dit soort zaken. Ook kijken we of we een rol kunnen spelen bij het opslaan van met wind opgewekte energie. Dat zijn allemaal kansen, waarbij we onze kunde en kennis kunnen inzetten,’ denkt Schotman.  (…)’

Bronnen
RTV Noord, 128 oktober 2016: Meer banen weg bij de NAM
Foto: still uit reportage RTV Noord

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.