NAM wil stroom van offshore windpark voor gaswinning

16 juni 2016De NAM wil windenergie van offshore windparken gaan gebruiken bij de gaswinning op zee. De eerste verbinding zou in 2023 moeten komen tussen het nog te bouwen windpark IJmuiden Ver en een NAM-platform daar 30 km vandaan, aldus de Ingenieur.

De NAM maakte de plannen dinsdag bekend, toen het bedrijf de toekomstplannen uiteenzette

Om het gewonnen gas te vervoeren, moet het gecomprimeerd worden. Dat gebeurt nu met gas, maar kan volgens een werknemer van de NAM efficiënter, goedkoper en duurzamer met een elektromotor op windstroom. De gasbesparing is volgens de NAM 0.8 TWh per jaar (het verbruik van 300.000 Nederlandse huishoudens).

Uit het bericht van de Ingenieur
‘(…) Ook het windmolenpark kan er baat bij hebben. De productie daarvan is variabel en wanneer er overschotten zijn, zou het gasplatform die af kunnen nemen. Bovendien is de transportafstand klein, waardoor verliezen binnen te perken blijven. “En het is een manier om elektrische energie om te zetten in een houdbare energiebron, zonder dure accu’s.” (…)’

Eerder kwam het Delta Energy Institute met het idee om windenergie op (werkloze) offshore platforms om te zetten in waterstof. Zo kunnen dure transportkabels voor stroom worden vermeden.

Bronnen
De Ingenieur, 15 juni 2016: NAM onderzoekt verbinding met windenergie op zee
FluxEnergie, 2 februari 2016: ‘Laat werkloze boorplatforms waterstof maken met offshore wind’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.