Nederland heeft België gevraagd de kerncentrales (tijdelijk) te sluiten

Nederland heeft België gevraagd de kerncentrales (tijdelijk) te sluiten

7 december 2016Minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft België gevraagd een tijdelijke sluiting van de kerncentrales te overwegen. De aanleiding is het risico op een kernsmelting bij een brand in de centrale van Tihange. Deze centrale ligt op 50 km van Maastricht. België wil niet op het verzoek ingaan.

Vandaag sprak de minister met de Tweede Kamer over nucleaire veiligheid. Onder andere over een onderzoek dat aangaf dat de kans op een kernsmelting bij brand erg groot is.
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Schultz noemde in de Tweede Kamer het onderzoek “schandalig slecht”, maar mede daardoor is volgens haar nog steeds niet duidelijk hoe het werkelijk zit met de brandveiligheid in Tihange. Ook over de centrales in Doel, bij Antwerpen, zijn zorgen omdat daar geregeld storingen zijn. Op Schultz’ suggestie om de centrales in afwachting van nieuw onderzoek buiten werking te stellen, reageerde de Belgische minister van Binnenlandse Zaken dat hij daar niet aan wil. Schultz zou een andere afweging maken, zei ze in de Kamer.
Eerder kwam naar buiten dat de veiligheidscultuur bij de centrales niet op orde is. Volgens Schultz hebben de Belgische autoriteiten daarop verschillende maatregelen genomen. (…)’

Uit een bericht van De Limburger
‘(…) In de grensstreek is veel bezorgdheid over de centrales. Schultz neemt die zorgen ,,uitermate serieus”. Ze wees erop dat ze na elk incident contact heeft met Jambon, dat de communicatie met de grensregio is verbeterd en dat de Nederlandse nucleaire toezichthouder tegenwoordig ook bij inspecties in de Belgische centrales meeloopt. Ook worden de rampenplannen voor de grensregio momenteel geactualiseerd.
Ook in de Kamer zijn grote zorgen over de Belgische centrales. Een meerderheid riep Schultz in juni op zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg om de Belgische centrales te sluiten. Schultz liet weten die wens van de Kamer in een gesprek met haar Belgische collega te hebben overgebracht. (…)’

 

Bronnen
NOS, 7 december 2016: Schultz vindt dat kerncentrales België tijdelijk dicht moeten
De Limburger, 7 december 2016: Schultz wilde kerncentrale Tihange tijdelijk sluiten
F
oto minister Schulz (Rijksoverheid), foto Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.