‘Nederland exporteert smerige benzine en diesel naar Afrika’

6 februari 2017Nederland exporteert zwaar vervuilde benzine en diesel naar Afrika. Deze brandstoffen bevatten zeer hoge concentraties zwavel en stoffen als het kankerverwekkende benzeen. Dat melden het Zwitserse Public Eye en Milieudefensie. Ze vragen de Nederlandse overheid onmiddellijk in te grijpen.

Uit het persbericht van Milieudefensie
‘(…) Nederland en België overtreden internationale verdragen door hoogzwavelige brandstof te exporteren naar West-Afrikaanse landen. Het is een overtreding van het verdrag van Bazel, internationaal gewoonterecht en de mensenrechten. Dat is de conclusie van het Center for International Environmental Law, dat onderzoek deed in opdracht van het Zwitserse Public Eye en Milieudefensie.

Kwart komt uit havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen
Milieudefensie vraagt de Tweede Kamer snel in te grijpen en te zorgen dat Nederland de wet handhaaft, zodat miljoenen Afrikanen niet langer blootstaan aan de ziekmakende brandstoffen.
In september bleek uit onderzoek van Public Eye dat in de Rotterdamse en Amsterdamse havens op grote schaal deze verontreinigde en ongezonde brandstof voor de Afrikaanse markt worden geproduceerd. Maar liefst een kwart van de benzine en diesel in West-Afrika op de markt is, bleek afkomstig uit de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

Kankerverwekkend benzeen
Deze brandstoffen bevatten zeer hoge concentraties zwavel en andere verontreinigende stoffen zoals het kankerverwekkende benzeen. In EU-landen mag in benzine en diesel 10 ppm (parts per million) zwavel zitten. Public Eye heeft aan de pomp monsters genomen in acht Afrikaanse landen, in de monsters werd tot wel 3780 ppm aangetroffen, bijna 400 keer zoveel als in Europa is toegestaan. (…)
Twee internationale verdragen spelen een rol in de bescherming van Afrikaanse landen tegen deze ongezonde praktijken. Nederland, België en West-Afrikaanse landen hebben het verdrag van Bazel ondertekend. (…)

Producenten van de smerige brandstoffen
Producenten van de smerige brandstoffen zijn onder andere Trafigura, bekend van het schandaal rond het dumpen van afval door het gifschip de Probo Koala, en het Nederlands-Zwitserse Vitol. (…)

Onmiddellijk ingrijpen gevraagd
Minister Ploumen gaf aan de export schandalig te vinden maar dacht weinig middelen te hebben om deze export te verbieden. Milieudefensie en Public Eye roepen de minister op vast te houden aan haar ambities en onmiddellijk maatregelen te nemen tegen deze vieze export. (…)’

Bronnen
Milieudefensie, persbericht, 6 februari 2017: Nederland schendt internationaal recht met export smerige benzine en diesel (Voor persbericht geen URL opgegegeven. Link verwijst naar een verwant bericht)
Center for International Environmental Law, 31 januari 2017: Are Belgium and the Netherlands in breach of their international obligations under the Basel Convention and customary international law due to their export of high sulfur fuels to certain developing countries in Africa that are Parties of the Bamako Convention? (pdf, 14 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.