‘Nederland moet overstappen op gelijkstroom’

‘Nederland moet overstappen op gelijkstroom’

15 juni 2016 – Gebouwen, industrie en elektriciteitsnetten moeten overstappen van wisselstroom op gelijkstroom. Dat is efficiënter voor het massale gebruik van zonnepanelen en elektrische auto’s.

Ensoc meldt dit naar aanleiding van het congres EnergyNow dat afgelopen donderdag in Eindhoven werd gehouden. Ensoc doet verslag van een workshop van Schneider Electric over gelijkstroom.

Uit het bericht van Ensoc
‘(…) Gelijkstroom wordt momenteel voor het elektriciteitsnet omgezet in wisselstroom, omdat het net is gebaseerd op wisselstroom. Dat is de uitkomst van een strijd rond 1890, waarbij wisselstroom het won van gelijkstroom omdat er destijds nog geen vermogenselectronica bestond om de spanning te regelen. Nu is dat achterhaald. Zonnepanelen en batterijen leveren echter gelijkstroom, dat voor het net wordt omgezet in wisselstroom. Deze omzetting, waarbij energieverlies optreedt, is bij direct gebruik of opslag niet nodig. Door decentralisatie en batterijopslag zou het in de toekomst efficiënter zijn om over te schakelen op gelijkstroom. (…)
Huidige gebouwen zijn uitgerust met systemen voor wisselstroom, maar kunnen op termijn overstappen op gelijkstroom om verliezen bij opslag, verlichting, zonnepanelen en elektrische auto’s te beperken. Uit experimenten van Direct Current BV met led-verlichting in een kas blijkt dat gelijkstroom een besparing van 90 procent op elektrische energie teweeg brengt, zo vertelde Paul van Moerkerken, voormalig manager facilitaire zaken van Schiphol en bestuurslid van KIVI. ‘De besparing zit hem met name in de operationale kosten, zoals voor beheer en onderhoud. Milieu en economie gaan daarbij hand in hand,’ aldus Van Moerkerken. (…)
Ook de Belgische hoogleraar Johan Driesen van de KU Leuven vindt dat we moeten overstappen op gelijkstroom om de energietransitie betaalbaar te houden. ‘Zonnepanelen en elektrische auto’s leveren allemaal gelijkstroom. Als dit een hoge vlucht neemt wordt het aantrekkelijker om over te schakelen op gelijkstroom.’ Deze overstap is echter niet eenvoudig, waarschuwt Driesen. ‘Eigenlijk is dit te vergelijken met het links rijden in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt al heel lang, waardoor verkeer en wegen hierop zijn ingesteld. Het kost moeite om het anders te gaan doen.’ (…)’

 

Bronnen
Ensoc, 14 juni 2016: ‘Gelijkstroom nodig voor energietransitie’
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.