Nederlands zonnepanelen-initiatief door VN in zonnetje gezet

29 september 2016Het Nederlandse ZonnepanelenDelen, een crowdfunding platform voor collectieve zonne-energieprojecten, is één van de dertien winnaars van Climate Change Award van de Verenigde Naties. Bij de prijs hoort ook dat het bedrijf zich mag presenteren op de VN-klimaatconferentie in Marrakesh (7 – 18 november).

Uit een blogbericht van ZonnepanelenDelen
‘(…) Soms zie je een email binnen lopen en dan kijk je het team aan en zeg je even niks. Knipper knipper knipper. Het staat er echt! Wow!
ZonnepanelenDelen is door de Verenigde Naties (VN), vanuit honderden initiatieven wereldwijd, geselecteerd als 1 van de 13 Momentum for Change’s 2016 Lighthouse Activities. Nu kunnen we onder andere Leonardo DiCaprio vertellen over onze activiteiten om klimaatverandering tegen te gaan tijdens de volgende VN-klimaatconferentie in Marrakech (COP22), de opvolger van de belangrijke klimaatconferentie in Parijs. (…)

Naar 1 miljoen zonnepanelen
“We zijn vereerd dat we door een instituut als de Verenigde Naties geselecteerd zijn als UN Lighthouse Activity. Dit brengt ons weer een stap dichterbij ons doel om de beste financieringsoplossing te zijn voor zonne-energie en dat voor iedereen beschikbaar te maken. We willen in 2020 1 miljoen zonnepanelen realiseren via ons platform en hebben alle steun nodig om dat doel te realiseren. Erkenning vanuit de VN voor onze activiteiten om klimaatverandering tegen te gaan helpt daarbij heel erg,” zegt Sven Pluut, oprichter en CEO van ZonnepanelenDelen.

Momentum for Change is een initiatief van het UNFCCC-secretariaat om aandacht te geven aan de meest innovatieve en schaalbare voorbeelden om klimaatverandering te stoppen. “Het is indrukwekkend om te zien hoeveel originele en creatieve manieren er zijn om klimaatverandering tegen te gaan,” zegt UNFCCC-woordvoerder Nick Nuttall. “ZonnepanelenDelen is het bewijs dat overal ter wereld klimaatmaatregelen worden genomen en deze activiteiten in impact groeien. De winnende UN Lighthouse Activitiesdragen niet alleen bij aan het stoppen van klimaatverandering, maar ze ook helpen veel andere duurzame ontwikkelingen vooruit, zoals innovatie, gendergelijkheid en economische kansen.”

ZonnepanelenDelen heeft de Momentum for Change award toegekend gekregen in de categorie voor Financing for Climate Friendly Investment. De belangrijkste innovatie van ZonnepanelenDelen hierbij is een financiële, door (financiële) toegang te bieden tot zonne-energie voor iedereen die wil. Om te investeren in zonnepanelen of om het eigen dak te ‘verhuren’ voor het realiseren van een zonnedak. Het ontwikkelde een gespecialiseerde zon-obligatie die dezelfde kenmerken heeft als het hebben van een zonnepaneel op het eigen dak. Als de energieprijzen omhooggaan, gaat het rendement omhoog, en wanneer de productie is beter dan verwacht, gaat ook het rendement omhoog. (…)’

160929-zonnepanelendelen2

.

ZonnepanelenDelen over ZonnepanelenDelen
‘(…) ZonnepanelenDelen, het grootste crowdfunding platform in de EU voor collectieve zonne-energieprojecten, verbindt eigenaren van een geschikt dak voor zonnepanelen aan consumenten die willen investeren in zonne-energie, maar zelf geen (geschikt) dak hebben. ZonnepanelenDelen maakt het zo voor derden makkelijker om een eigen zonne-energieproject te ontwikkelen en te beheren. Huishoudens die wel zelf schone energie willen opwekken kunnen dat vaak niet. 43% van de Nederland kan zelf geen zonnepanelen op het eigen huis neerleggen. Als bewoners van een appartement, of als huurder van het huis of omdat er te veel schaduw is. Voor deze huishoudens biedt Zonnepanelen de oplossing. (…) ZonnepanelenDelen heeft 20 zonne-energieprojecten en 16.000 zonnepanelen tot nu toe gefinancierd, dankzij totaal € 3 miljoen aan investeringen van duizenden crowdfunders. Banken financieren graag mee met de zonne-energieprojecten waardoor de impact van elke gecrowdfunde euro wordt vergroot. Zo heeft ZonnepanelenDelen al € 5.000.000 aan zonne-energieprojecten gefinancierd. (…)’

Bronnen
ZonnepanelenDelen, 29 september 2016: ZonnepanelenDelen wint prestigieuze V.N.-award – Oprichters ZonnepanelenDelen spreken op volgende VN-klimaat conferentie in Marrakesh
Foto: ZonnepanelenDelen. Links Matthijs Olieman en rechts Sven Pluut (foto Klaas Fopma)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.