Nederlandse bedrijven: honderden miljoenen aan buitenlandse opdrachten zonne-energie

Nederlandse bedrijven: honderden miljoenen aan buitenlandse opdrachten zonne-energie

22 december 2016 – De Nederlandse bedrijven in zonne-energie hebben dit jaar veel meer buitenlandse opdrachten gekregen. De zonne-energiesector heeft in totaal voor meer dan honderden miljoenen aan opdrachten gekregen, zegt Peter de Smet van Zonne-energie Ondernemers Nederland (ZON) tegen BNR.

Peter de Smet (ZON): ‘Kan nog flink groeien’

Uit een bericht van BNR
‘(…) Een groeiend aantal Nederlandse bedrijven heeft dit jaar de sprong naar het buitenland gemaakt. De groeiende vraag vanuit het buitenland heeft onder meer te maken met de Nederlandse handelsgeest, die steeds meet vat begint te krijgen op de zonne-energiesector. Daarnaast heeft Nederland zich gedurende de crisis door kunnen ontwikkelen, waar andere landen stil kwamen te staan.
Ook de overheidssteun is van belang, want die zou zomaar kunnen ophouden. Voor ondernemers was dit een reden om voorzorgsmaatregelen te nemen door te zorgen voor export. ‘Dat was zeker een drijfveer. We wilden internationaal ons risico spreiden’, vertelt Peter de Smet van ZON. ‘We willen niet van één land afhankelijk zijn.’
Volgens De Smet kan de toename van het aantal opdrachten makkelijk doorstijgen naar een miljard in de komende jaren, mits er genoeg wordt geïnvesteerd in capaciteit. De sector moet in dat geval niet de eigen kennis exporteren, maar vooral in Nederland die kennis gebruiken om spullen te maken. (…)’

Drie voorbeelden

  • Energiekassen
    PDO – de grootste olieproducent van Oman – is een joint venture tussen het Sultanaat Oman, Royal Dutch Shell, Total en Partex. Ze werken samen aan een van ‘s werelds grootste zonne-energiecentrales in het zuiden van Oman, aan de rand van het olieveld Amal. O.a., met de Nederlandse kassenbouwer Kubo.
  • Zonne-energie in ontwerp gebouw geïntegreerd
    Architect Jos van Eldonk ontwierp  het New Energy Institute (Wuhan, China)
  • Nederlands initiatief: zonne-energie in Oost-Afrika
    Solar Now: ‘Address the huge market need for energy in East Africa with quality solutions’

Bronnen
BNR, 22 december 2016: Honderden miljoenen aan opdrachten voor zonne-energiesector (met audio interview)
Project Oman
Project Wuhan, China
Project Oost-Afrika
Foto 1: De Nederlandse kassenbouwer KUBO is betrokken bij de bouw van een van ’s werelds grootste zonne-energiecentrales in Oman (foto: KUBO Kassenbouw).
Foto 2: Peter de Smet (foto: SolarClarity)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.