Nederlandse bedrijven investeren miljarden in energie & milieu

3 september 2015 – Nederlandse bedrijven investeerden samen voor meer dan € 3,6 miljard in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken. Zij kregen daarvoor ruim € 200 miljoen fiscaal voordeel. Dat blijkt uit cijfers over 2014 die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceerde.

Uit een bericht van de RVO
‘(…) De cijfers zijn afkomstig uit de jaarverslagen van de Milieu Investeringsaftrek / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/VAMIL) en de Energie Investeringsaftrek (EIA). Investeringen binnen deze regelingen kunnen leiden tot een belastingvoordeel. Het fiscale voordeel is geldig voor innovatieve investeringen die zich zonder die tegemoetkoming niet snel terug verdienen. Op die manier willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met het ministerie van Financiën, een impuls geven aan technologische innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.

  • De Energiebesparing die met de investeringen via EIA in 2014 kan worden gerealiseerd, is te vergelijken met het jaarlijks energieverbruik van 531.000 huishoudens.
  • Eén euro belastingvoordeel leidt tot ca € 13 aan energie-investeringen.
  • Eén euro belastingvoordeel leidt tot ca € 24 milieu-investeringen.

Het MKB maakt massaal gebruik van de regelingen. In totaal kwamen er voor beide regelingen meer dan 32.750 aanvragen binnen. Bijna 80 procent van de EIA-aanvragen kwam uit het MKB. Bij de MIA\VAMIL was dat meer dan 90 Procent. Ongeveer driekwart van de milieu-investeringen komen vanuit bedrijven met minder dan 10 werknemers. Het Rijk is, naast ruim 40 anderen partijen, nauw betrokken bij de uitvoering van het Nationaal Energieakkoord waarin onder andere afspraken zijn opgenomen over het tempo van energiebesparing en hernieuwbare energie.

EIA: Zonnepanelen en LED systemen populair
In totaal kwamen in 2014 17.745 aanvragen binnen. Met 4.679 aanvragen voor zonnepanelen en 3.238 aanvragen voor LED-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst. De meeste aanvragen kwamen uit de sector landbouw, bosbouw en visserij (25%), gevolgd door de groot- en detailhandel (24%) en de industrie (13%). De totale investering bedroeg € 1.608 miljoen. Het totaal verleende fiscale voordeel in 2014 bedroeg € 124 miljoen. (…)’

 

Bronnen
RVO, 3 september 2015: Nederlandse bedrijven investeren miljarden in energie & milieu
Jaarverslag van de Milieu Investeringsaftrek / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/VAMIL)
Jaarverslag van de  de Energie Investeringsaftrek (EIA)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.