‘Nederlandse plannen voor wind-op-zee halen koplopers in’

19 mei 2016De achterstand die Nederland bij wind-op-zee had opgelopen yen opzichte van landen als Denemarken en Duitsland gaat nu in ons voordeel werken; de Nederlandse plannen lopen technisch gezien nu voorop. Aldus Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP).

‘Nederlandse windplannen op zee zijn in allerlei opzichten een verandering ten opzichte van de baanbrekers in Denemarken en Duitsland’, stelt Coby van der Linde in een opiniebijdrage op Energiepodium.nl
Uit haar opiniebijdrage
‘(…) Nederland is als relatieve laatkomer hier spekkoper. De eerste tender voor de nieuwe windparken op zee is pas gesloten. In de komende tijd volgen er meer. Verschillende consortia van bedrijven hebben aan de tender deelgenomen en de verwachting is dat de biedingen scherp zullen zijn. Nederland profiteert zo van de steun-moeheid in andere landen maar ook van de technische ontwikkelingen in deze sector. De organisatie van offshore wind is geëvolueerd door de zogenoemde stopcontacten op zee en een volgende stap is in voorbereiding.

De Nederlandse offshore-industrie zoekt nu naar mogelijkheden om de offshore wind en gas activiteiten te integreren, zodat nog meer efficiëntie kan worden behaald en de grilligheid van het aanbod beter kan worden opgevangen. Dat is belangrijk omdat de prijzen van elektriciteit niet veel investeringen ondersteunen en de mogelijkheid om alternatieve toepassingen voor de geproduceerde elektriciteit te vinden en te ontwikkelen mogelijk voor interessantere (business) cases kunnen zorgen.

‘Slechtste jongetje van de klas wordt de slimste’
De Nederlandse windplannen op zee zijn in allerlei opzichten een verandering ten opzichte van de baanbrekers in Denemarken en Duitsland.  Wellicht dat het NOS Journaal binnenkort zijn verhaal moet aanpassen en niet langer kan spreken van slechtste jongetje in de klas maar moet veranderen naar slimste, want mijn Oma zei al: Hardlopers zijn doodlopers. Ik begreep daar toen niets van, maar langzamerhand begint het me te dagen. Onze buren moeten zich nu gaan beraden op het vervangen van de ‘oude’ capaciteit en het vasthouden van de huidige aandelen duurzaam in de stroommix. Gezien de opdracht voor 2030 wordt dat nog wel een ding. (…)’

 

Bronnen
Energiepodium, 17 mei 2016: Inrichting energie-economie gaat overal op de schop
Foto: bouw windpark Luchterduinen (foto Eneco), Coby van der Linde (foto CIEP)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.