‘Netwerken voor stroom hebben dikkere kabels nodig’

5 oktober 2015 – De stroomkabels worden zwaarder belast en we zullen dus moeten investeren in dikkere kabels, zegt Marko Kruithof, manager Duurzaam & Vernieuwing bij Stedin.

Marko Kruithof vertelt De Stad Utrecht.nl over de snelle veranderingen in het energielandschap en de gevolgen daarvan voor het netbeheer.

Uit het bericht van DeStadUtrecht.nl
‘(…) Kruithof: ‘Tot voor kort was er alleen nog maar sprake van eenrichtingsverkeer: van de energiecentrale via een elektriciteitskabel naar de woning. Tegenwoordig wekken mensen via zonnepanelen zelf energie op en moeten er elektrische auto’s opgeladen worden. Dat betekent een zwaardere belasting van onze kabels en als het gevolg daarvan is dat we dikkere kabels moeten aanleggen betekent dat een forse extra investering.’ (…) Het lastige voor Stedin is echter dat een netbeheerder investeert in gasleidingen en elektriciteitskabels die minstens 50 jaar meegaan. Kruithof: ‘En als publieke onderneming zien wij het als onze taak om zo efficiënt mogelijk met de middelen om te gaan die aan ons ter beschikking worden gesteld. Want via de elektriciteits- en gasrekening betalen we allemaal mee aan het onderhoud van al die kabels en leidingen in de grond.’ (…)
Stedin staat helemaal achter de ambitie van de gemeente Utrecht om de energievoorziening te verduurzamen, aldus manager Duurzaam & Vernieuwing Marko Kruithof. Hij is echter minder gelukkig met de koppeling die daarbij gelegd wordt met een volledig gasloos Utrecht. ‘Het gaat om de meest optimale combinatie van energiemiddelen en dat is altijd maatwerk.’ (…) ‘We zijn niet voor of tegen gas. Het gaat ons erom dat per wijk of per bouwproject bekeken wordt wat de meest optimale combinatie van energiemiddelen is. En dat kan per wijk of bouwproject verschillen. Daarbij is er niet één scenario. Het is altijd maatwerk.’ (…)’

 

Bronnen
De StadUtrecht.nl, 1 oktober 2015: ‘Zonne-energie en decentrale energie-opwekking, dat is de richting waar het op gaat’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.