Nieuwe elektrische auto – Tesla-gekte

Nieuwe elektrische auto – Tesla-gekte

1 april 2016 –  Een opmerkelijke gekte, de belangstelling voor de nieuwe elektrische auto van Tesla: ‘Model 3’. Uren in de rij staan voor een auto die pas in 2017/2018 geleverd kan worden, met een prijs die alleen bij benadering bekend is (30.000 tot 40.000 euro) en waarbij je alleen al voor het reserveren 1.000 euro betaalt.

Uit een bericht van RTL Nieuws
‘(…) Net als in de Verenigde Staten, Hongkong en Australië stonden de eerste enthousiastelingen in Nederland vanmorgen in de rij voor het bestellen van de Model 3 van Tesla. Dat terwijl niemand weet hoe de elektrische auto eruitziet en de kleinere sedan op z’n vroegst eind 2017 wordt geleverd. Wereldwijd wordt reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe model. In de acht Nederlandse Tesla-winkels konden de eerste reserveringen [gisteren] om 10.00 uur geplaatst worden. Bij de Tesla-vestiging in Amsterdam-Zuidoost bleven iPhone-achtige taferelen ’s ochtends vroeg nog uit, maar vormden de eerste liefhebbers zo tegen half 10 een rij. (…) Om te zien waar ze voor intekenen, moet iedereen wachten op de onthulling van het voertuig in Los Angeles. Die presentatie is in Nederland pas vrijdagochtend vanaf 05.30 uur te zien. (…)’

Vanmorgen onthuld
En het was een heel spektakel, de onthulling in Los Angeles vanmorgen vroeg. Tesla-oprichter Elon Musk kon vanmorgen melden dat er gisteren al 115.000 exemplaren waren besteld.

Uit een bericht van NRC vandaag
‘(…) Elon Musk, de topman van Tesla, zei eerder dat Model 3 de nieuwe “topprioriteit” van het bedrijf wordt. Hij hoopt dat de Tesla met de lagere prijs nu ook het grote publiek bereikt. Wat we tot nu toe weten over het nieuwe model is dat hij naast goedkoper ook 20 procent kleiner is. De inrichting zal door de lagere prijs van de basisuitvoering ook minder luxe zijn dan die van Model S. De auto kan met een basisaccu zonder op te laden naar verwachting een afstand van rond de 320 kilometer rijden. (…) De toekomst van Tesla hangt bijna letterlijk van Model 3 af. Investeerders zullen bij een tegenvallende Model 3 waarschijnlijk stoppen met het investeren in Tesla. Dit zou voor Tesla het einde betekenen, want het bedrijf maakt geen winst en is compleet afhankelijk van investeringen. Door op grotere schaal te produceren kan de autobouwer de hoge investeringen in de technologie langzaam gaan terugverdienen. In 2020 wil Tesla haar productie flink opschroeven door jaarlijks 500.000 auto’s te maken; ter vergelijking, vorig jaar waren dat er nog 50.000. (…)’

Bronnen
RTL Nieuws, 31 maart 2016: Model 3 Day: nu al in de rij voor de ‘kleine’ Tesla
NRC.nl, 1 april 2016: Alles wat we nu al weten over de nieuwe Tesla
Website Tesla (momenteel alleen toegankelijk door – al dan niet serieus – een reservering te beginnen, daarna is de video van de presentatie te bekijken)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.