Nieuwe kans voor de Clauscentrale?

28 december 2015 – De Clauscentrale, een van de grootste gasgestookte centrales van Nederland, ligt sinds 1 juli vorig jaar stil omdat hij in de huidige energiemarkt niet rendabel te exploiteren valt. Grootschalige stroomleverantie aan België zou de Essent-centrale een nieuwe kans kunnen geven.

De Clauscentrale, vernoemd naar wijlen Z.K.H. prins Claus die de centrale in 1978 opende, bestaat uit twee eenheden: de Eenheid C een moderne 1305 MWe-STEGcentrale en de eenheid A een verouderde 610 MW centrale. (De eenheid C is een modernisering van een eenheid die indertijd Eenheid B heette.)
Hoewel de Clauscentrale voor langere tijd buien bedrijf is, zou Essent de eenheid A wel willen moderniseren tot een Eenheid D voor een stroomlevering aan België. De Eenheid C en de gemoderniseerde Eenheid D zouden dan samen een STEG-centrale zijn met een vermogen van 2700 MWe.

Essent over de moderniseringsplannen
‘(…) Bij de modernisering worden belangrijke onderdelen van de bestaande eenheid A hergebruikt.
De stoomturbine, de stoomturbinefundamenten, de generator, de koelwaterfaciliteiten en de aansluitingen op de gas- en elektriciteitsnetwerken kunnen (deels) worden hergebruikt. Daarnaast worden 2 of 3 nieuwe gasturbines geplaats. Samen vormen deze onderdelen één STEG-eenheid.
De gemoderniseerde eenheid krijgt een vermogen van ongeveer 1350 MWe, tegen 610 MWe nu. Het additionele vermogen komt overeen met het energieverbruik van ongeveer een miljoen huishoudens.
Het elektrisch rendement van deze STEG-centrale is 60%. Dit betekent dat ongeveer 60% van de energetische waarde van het verstookte aardgas wordt omgezet in elektrische energie.
De flexibiliteit van de STEG eenheid is groot. Het geleverde vermogen kan snel worden aangepast aan de energievraag in Nederland. Omdat het niet altijd waait is het duurzame productievermogen onregelmatig. Hoe meer duurzaam (wind) vermogen wordt geïnstalleerd, hoe meer flexibiliteit gevraagd wordt. Conventioneel flexibel vermogen, uit bijvoorbeeld deze STEG eenheid, moet zorgen dat het totale vraag en aanbod in Nederland desondanks in balans blijft. (…)’

Bronnen
Essent, Modernisering Clauscentrale
Foto: de Clauscentrale in Maasbracht (foto: Essent)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.