Nieuwe Nam-directeur Johan Atema wil Groningense gaswinning naadloos afbouwen

Op 1 september 2048 volgt Johan Atema Gerald Schotman op als directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam). Schotman schuift op naar moederbedrijf Shell, waar hij “vice president joint ventures delivery & excellence” wordt. Daar volgt hij Dick Benschop op, die naar Schiphol vertrok.

Groninger Atema werkt sinds 1997 bij Shell. Hij vervulde er verschillende technische managementfuncties, zowel in het verleden bij de Nam als bij Shell zelf, onder meer in Maleisië. Sinds 2014 werkt hij als “vice president manage producing assets” bij Shell International in Den Haag. Amerikaanse en bij uitbreiding Angelsaksische bedrijven hanteren graag lange en ronkende managementtitels, met een voorkeur voor “vice president.”

“Ik ben me dan goed bewust van de impact die de gaswinning in Groningen met zich mee brengt en heb begrip voor de besluiten die hieromtrent zijn genomen. Ik kijk er dan ook naar uit om met mijn Nam-collega’s de komende jaren zorg te dragen voor een veilige en betrouwbare energievoorziening, waarbij we tegelijkertijd werken aan de afbouw van de productie in Groningen en een naadloze transitie naar een duurzame toekomst,” zegt Atema op de website van de Nam.

Afstand nemen van afhandeling schade

Gerald Schotman werd op 1 oktober 2014 aangesteld als directeur van Nam. Zijn startperiode werd gekenmerkt door een groot aantal aardbevingen en schadeclaims en door immense maatschappelijke onrust door de aardbevingen. Al bij zijn aantreden nam hij zich voor dat Nam afstand moest nemen van de afhandeling van schade. “Schoenmaker, blijf bij je leest,” was een door hem veelgebruikte uitspraak. Hij erkende de zorg die sprak uit het OVV-rapport van begin 2015 en omarmde de aanbevelingen. “Recent heeft het op afstand plaatsen van de Nam zijn beslag gevonden in de besluiten van minister Wiebes en in de afspraken met regio Groningen. Hiermee gaat de Nam een nieuwe fase in. Voor mij is het dan ook een natuurlijk moment om het stokje over te dragen,” aldus Schotman.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.