‘Nuon-eigenaar stevent af op miljardenafschrijving’

20 juli 2010 – Het Financieele Dagblad meldt dat analisten voorzien dat Vattenfall als gevolg van de overcapaciteit op de stroommarkt opnieuw miljarden moet afschrijven op zijn bezittingen, waaronder Nuon.

Bij Nuon gaat het mogelijk om vele honderden miljoenen, terwijl Vattenfall al € 5,7 mrd op Nuon afschreef. (Vattenfall kocht Nuon in 2009 voor € 8,5 mrd.)

Het FD: ‘Eventuele nieuwe afschrijvingen komen op een uiterst pijnlijk moment. Vattenfall maakte namelijk conform de aankoopovereenkomst uit 2009 een paar weken geleden nog ruim €2 mrd over aan de voormalige Nederlandse aandeelhouders van Nuon om het nog resterende belang van 21% in Nuon te kopen.’
De sterk dalende stroomprijzen zijn er de oorzaak van. Maar behalve de overcapaciteit op de stroommarkt spelen’ de financiële crisis en een toename van gesubsidieerde groene stroom uit het buitenland’ volgens het FD ook een rol.
Het FD citeert een analist uit Denemarken: ‘Nuon maakt nu geen onderdeel meer uit van de strategische kernactiviteiten van Vattenfall’.
Het FD concludeert zelf dat Nuon voor voor Vattenfall een ‘hoofdpijndossier’ en ‘een ware nachtmerrie’ is.

Bronnen
FD, 20 juli 2015: Miljardenbetaling Vattenfall voor Nuon komt op pijnlijk moment (registratie)
FD, 20 juli 2015: Politiek heeft steeds grotere invloed op energiebedrijven (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.