foto: Eneco

NVDE blij met nieuwe fiscale stimulering zonnepanelen

Zonnepanelen van Eneco op het dak van Cortina Shoes in Oudenaarde.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is tevreden over het besluit van het kabinet om de fiscale stimulering van zonnepanelen tot 2023 te handhaven. Na 2023 wordt de zogenoemde salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Volgens de NVDE is dat “goed nieuws voor de groei van duurzame energie en voor het draagvlak voor de energietransitie”.

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt en teruggeleverd aan het net, wordt afgetrokken van het eigen energieverbruik. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën melden in een brief aan de Tweede Kamer over de handhaving van de salderingsregeling tot 2023.

Fiscale voordeel

De ministers melden dat vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs wordt afgebouwd, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. “Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden en zullen naar verwachting nog goedkoper worden”, schrijven zij. “De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk.”

De NVDE geeft aan blij te zijn dat er nu duidelijkheid is over de toekomst van de huidige salderingsregeling. “Wie zonnepanelen neemt, kan hierdoor rekenen op een redelijk rendement op de investering. We verwachten dat hiermee de groei van het aantal zonnepanelen bij kleinverbruikers zal doorzetten. Dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de portemonnee van zonnepaneleneigenaren”, aldus directeur Olof van der Gaag van NVDE.

Slim gebruik zonnestroom

Volgens de vereniging biedt de nieuwe regeling de zonnesector om door te groeien en zelfstandig zonder overheidsfinanciering te opereren. “Bovendien komt er meer stimulans om de zonnestroom zo slim mogelijk te gebruiken.” De NVDE geeft wel aan dat veel van de effectiviteit van de regeling nog afhangt van de precieze uitvoering.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.