Olieprijs omhoog na Russische steun voor productiebeperking Opec

11 oktober 2016De olieprijs heeft het hoogste punt van 2016 bereikt. Aanleiding is de toezegging van Poetin dat Rusland mee zal werken aan een productiebeperking door de Opec. 

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) ‘Rusland is bezig mee te doen aan een vermindering van de olieproductie en roept andere olie-exporteurs op hetzelfde te doen’, zei president Poetin op het Wereld Energie Congres dat deze week in Istanbul wordt gehouden. De prijs van een vat Brent – de meest toonaangevende oliesoort – steeg meteen met 2,5 procent tot 53,21 dollar, het hoogste punt in meer dan een jaar. (…)’

De olieprijs ging al omhoog nadat de Opec vorige week in Algiers besloot tot een productievermindering: per dag mogen maximaal 32,5 tot 33 miljoen vaten olie worden geproduceerd, aldus de Financial Times. De huidige productie van de Opec is 33,5 miljoen vaten per dag. De Opec moet in november de afspraken nog vastleggen. Verder wil de Opec de toezegging van niet-Opec-landen dat ze geen misbruik zullen maken van de productiebeperking.

De Telegraaf waarschuwt automobilisten dat de prijs aan de pomp kan stijgen, omdat de olieprijs nog wel even omhoog zal blijen gaan.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(..) Voorlopig blijft olie in de lift, denkt het ABN Amro Economisch Bureau. Het bureau voorspelt dat de olieprijs in het vierde kwartaal en in 2017 zal blijven stijgen.

De Saoedische Energieminister denkt dat de olieprijs zal stijgen tot 60 dollar per vat, aldus de NOS.

Bronnen
Financial Times, 10 oktober 2016: Oil jumps to year-high as Putin speaks up for output cap (registratie)
Volkskrant, 11 oktober 2016: 
Poetin helpt olieprijs aan nieuwe stijging (via Blendle)
Telegraaf, 11 oktober 2016: Oliekoorts
NOS, 11 oktober 2016: Olieprijs op hoogtepunt na uitspraken Poetin

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.