Ombudsman: ‘SER geeft eenzijdige informatie over windenergie’

4 november 2016De Sociaal-Economische Raad (SER) en Ed Nijpels, die de uitvoering van het Energieakkoord bewaken, geven onvolledige en eenzijdige informatie over de voor- en nadelen van windenergie. Dat stelt de Nationale Ombudsman, aldus de NRC. 

Ook ging Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord, ‘niet behoorlijk’ om met klachten over zijn beweringen over windenergie, zo staat in een nog niet gepubliceerd rapport dat de NRC al inzag.

Uit het bericht van de NRC
‘(…) De Ombudsman hekelt met name vergoelijkende beweringen op de website van de SER over de waardedaling van woningen in de buurt van windmolens, en over de gezondheidsrisico’s en slaapproblemen van omwonenden. Deze nadelen zijn volgens Nijpels en de SER gering, maar die stelling wordt onvoldoende onderbouwd. (…)’

De SER reageert in de NRC verbaasd: ‘De klacht dat wij windenergie vooropgezet positief bejegenen, bevreemdt ons.’

De Nationale Ombudsman deed onderzoek naar de informatievoorziening van de SER en Ed Nijpels over windenergie op verzoek van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW). Zij vielen onder meer over de ‘factcheck’ van de SER over de overlast van windmolens.

Bronnen
NRC, 4 november 2016: Ombudsman: Nijpels is eenzijdig over windenergie (via Blendle)
NRC, 4 november 2016: Bij de familie Luiken kolkt de wind om het huis heen (via Blendle)
SER, 11 september 2015: Aflevering 3: Stelling: ‘Omwonenden hebben vooral overlast en weinig profijt van windmolens’

Foto: Windpark Wieringermeer
Inzet Ed Nijpels: SER

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.