‘Onbegrijpelijk dat klimaat buiten verkiezingsdebatten blijft’


8 maart 2017
Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord, is er ‘verbijsterd’ over dat het klimaatprobleem nauwelijks aan bod komt in de verkiezingsdebatten. Hij verwacht straks een groot politiek probleem bij de kabinetsformatie.

Het dagblad Trouw sprak Nijpels over de discussies in de aanloop naar de verkiezingen.
Uit het bericht van Trouw
‘(…) “Om het klimaatakkoord van Parijs uit te voeren zijn nog gigantische stappen nodig om CO2-uitstoot te verlagen, het huidige energieakkoord is voor Nederland pas een eerste stap. Besparing van energie en productie van groene stroom gaat gepaard met miljardeninvesteringen, ook vanuit het rijk. Maar tot dusver gaat het daar totaal niet over”, zegt Nijpels. Hoe komt dat, denkt hij? “Politici krijgen er in de grote verkiezingsdebatten geen vragen over. En áls het woord klimaatverandering een keer valt, wordt het onderwerp afgekapt.”
Niet alleen vindt Nijpels dit onterecht, hij ziet ook een politiek probleem opdoemen. “Straks, bij een kabinetsformatie, komt dat klimaatkonijn opeens uit de hoge hoed”, zegt hij. “Dan moeten partijen afspraken maken om te voldoen aan de afspraken uit Parijs. En dat terwijl ze het onderwerp steeds uit de weg zijn gegaan.” (…)’

Tegenover Trouw wijst Nijpels erop dat slechts drie partijen (Groenlinks, D66 en Christenunie) hun programma op orde lijken te hebben om de klimaatdoelen te halen.

Bronnen
Trouw, 8 maart 2017: Nijpels: Thema klimaat genegeerd in campagne (via Blendle)
Foto: still uit verkiezingsdebat Carré. Portretfoto Nijpels: SER

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.