Onderzoek naar invloed zonnestormen op netwerken

28 november 2016Energienetten kunnen door magnetische straling afkomstig van de zon hun functie voor korte of langere tijd gedeeltelijk of volledig verliezen. Een grote stroomstoring in Quebec werd waarschijnlijk door een zonnestorm veroorzaakt. Nederland doet mee aan een groot Europees onderzoek naar het fenomeen.  

Uit een persbericht van de Rijksoverheid
‘(…) Extreme activiteit van de zon vormt een potentiële bedreiging voor de Aarde. Nederland gaat daarom meedoen aan een onderzoeksprogramma van het European Space Agency (ESA) naar de gevolgen van zogenoemde zonnestormen en het beperken van het effect daarvan op energie- en telecommunicatie-infrastructuur. (…)
Minister Kamp: ‘Uitval van vitale infrastructuren zoals elektriciteit en telecommunicatie, leidt tot maatschappelijke en economische schade. Daarom is het belangrijk dat Nederland en omringende landen gezamenlijk kennis ontwikkelen over risico’s vanuit de ruimte. Met die kennis kunnen de gevolgen van zonnestormen voor onze economie beperkt of voorkomen worden. De Nederlandse deelname past bovendien bij onze vooraanstaande positie in de Europese ruimtevaart. Een positie die ons bijvoorbeeld direct via onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk kennis, banen en inkomsten oplevert.’

Kennis voorkomt mogelijke schade aan energienetten en satellieten
Energienetten en satellieten kunnen door magnetische straling afkomstig van de zon hun functie voor korte of langere tijd gedeeltelijk of volledig verliezen. Extreme uitbarstingen op de zon, de zogenoemde zonnestormen, verstoren het gebruik van elektriciteit, mobiele communicatie en navigatiesystemen zoals GPS. Zo is een zonnestorm aangemerkt als veroorzaker van een grote stroomstoring in de Canadese provincie Quebec. Miljoenen mensen beschikten daardoor urenlang niet over elektriciteit.

Het Europees onderzoeksprogramma voor Space Situational Awareness (SSA) gaat tot en met 2021 lopen. In ons land zijn al diverse activiteiten op dit gebied. Zo ontwikkelt het KNMI samen met de Gezamenlijke Meteorologische Groep van het ministerie van Defensie en het Space Security Center een ruimteweerbericht. Hiermee kunnen zowel civiele als militaire partijen tijdig gewaarschuwd worden voor de mogelijk schadelijke gevolgen van extreme zonneactiviteit.

In totaal heeft Nederland tot en met 2019 een bedrag van 96 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe inschrijvingen in ESA-programma’s.  (…)’

23 juli 2012: Aarde ontsnapt aan grote ramp 

In 2012 heeft een zeer zware zonnestorm, de krachtigste in 150 jaar, de aarde op een haar na gemist.
Uit een bericht uit 2014, van het AD
‘(…) Een krachtige zonnestorm heeft de aarde twee jaar geleden maar net gemist. De storm zou mogelijk alle elektrische circuits verstoord hebben, wat ‘de hedendaagse beschaving terug had kunnen slingeren naar de 8de eeuw’. Dat meldt het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA. De zonnestorm vond plaats op 23 juli 2012. Het ging om de krachtigste storm in 150 jaar, aldus een mededeling op de site van NASA. (…) De Nationale Academie voor Wetenschappen schatte dat de impact van een zonnestorm met de kracht van die uit 1859, indien hij de Aarde zou raken, de wereldeconomie 2.000 miljard dollar zou kosten en enorme schade zou veroorzaken.
Zonnestormen zouden elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport en andere door elektriciteit aangedreven systemen kunnen onderbreken. (…)’

Bronnen
Rijksoverheid, 25 november 2016: Nederland neemt deel aan onderzoeksprogramma naar zonnestormen
AD, 25 juli 2014: Krachtige zonnestorm miste aarde op het nippertje

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.