Oppositie: ‘Nederland moet meebeslissen over Belgische kernreactoren’

4 januari 2016 – Stientje van Veldhoven (D66) wil dat Nederland meebeslist over het heropstarten van kernreactoren in België. GroenLinks wil ook inspraak. De SP wil dat Doel sluit.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse inspectie voor nucleaire veiligheid ANVS meebeslist of een reactor van de kerncentrale in het Belgische Doel weer mag worden opgestart. Dat zei Kamerlid Van Veldhoven in het NOS radioprogramma Met het Oog op Morgen. Ook moeten Nederlandse burgers en burgemeesters beter worden geïnformeerd over wat er in de centrale vlak over de grens in België gebeurt.
Van Veldhoven reageert daarmee op de oproep van de burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal. Die beklagen zich over het gebrek aan informatie uit België, als er problemen zijn in Doel. De afgelopen weken was dat herhaaldelijk het geval. Ook zaterdagavond werd weer een reactor stilgelegd, zonder dat de aangrenzende Nederlandse gemeenten te horen kregen waarom. De burgemeesters willen dat het kabinet ingrijpt.
Behalve D66 willen ook andere oppositiepartijen dat het kabinet in actie komt. GroenLinks eist al langer inspraak. De SP wil dat de centrale dicht gaat. (…)’

Uit een bericht van het AD
‘(…) De SP wil dat de centrale sluit. ,,Die dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak,” zegt SP-Kamerlid Eric Smaling. ,,We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident.” (…) In Nederland gaan niet alle partijen zo ver. ,,We hebben net afgedwongen dat Doel vanaf dit jaar ook door Nederlandse inspecteurs wordt gecontroleerd,” zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. ,,Maar als blijkt dat ze niet veilig zijn, wordt het een ander verhaal.” CDA’er Agnes Mulder wil dat minister Schultz haast maakt met het uitvoeren van de afspraken met de zuiderburen. ,,Zo moeten de inwoners van Zeeland en Noord-Brabant sneller worden geïnformeerd na dit soort incidenten over hoe veilig het is.” (…)’

 

Bronnen
NOS, 4 januari 2016: Oppositie wil dat kabinet zich bemoeit met Belgische kerncentrales
AD, 3 januari 2016: Groeiende zorg in Nederland om Belgische kerncentrale
Foto: Stientje van Veldhoven (D66, still uit VARA-interview), inwendige kernreactor Doel 1 (foto Electrabel)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.