‘Oude wetten frustreren duurzame oplossingen’

7 juli 2015 – Verouderde wetten frustreren de oplossingen voor duurzame energie in grote steden. Dat schrijft Marijn Bosman, gemeenteraadslid voor D66 in Amsterdam, in de Volkskrant van maandag.   

Marijn Bosman in de Volkskrant
‘(…) Buurtbewoners mogen geen zonnepanelen op het dak van een bouwcentrum in de Amsterdamse Westerparkbuurt leggen. Wetgeving verhindert de samenwerking tussen bewoners en een ondernemer in de buurt, omdat de Belastingdienst eist dat de zonnepanelen en het onderliggende dak van dezelfde eigenaar zijn. Omdat het pand stond op gemeentelijke erfpachtgrond, was dat strikt juridisch niet mogelijk.
Een café in Amsterdam-Noord mag niet koken op het biogas uit het eigen vergiste keukenafval. Want het is volgens nationale wetgeving niet toegestaan om een gastank te hebben die groter is dan een campinggasfles.
Het Amsterdamse havenbedrijf is verboden om een elektriciteitsnetwerk neer te leggen om zo direct de energie van de windmolens op eigen grond te kunnen gebruiken. De Splitsingswet belemmert namelijk de combinatie van het opwekken en transporteren van elektriciteit door hetzelfde bedrijf.
Het zijn slechts enkele voorbeelden uit Amsterdam waarbij niet het gebrek aan ideeën of ambitie van bewoners en lokale bedrijven, maar nationale regelgeving duurzaamheid tegenhoudt. Steden, waar oplossingen en pragmatisme vaak boven politiek gaan, schreeuwen al tijden om het wegnemen van regels voor beter milieubeleid. (…)
De overheid is verdeeld als het gaat om het aanpakken van duurzaamheid. Gemeenten roepen al langer om meer ambitie. Want duurzame oplossingen zijn per definitie decentraal: op een dak of in een huis, in een straat, op een bedrijventerrein of in een woonblok. Alleen zit de wetgeving voor energie en afvalverwerking nog vast in centralistische fossiele systemen uit de vorige eeuw. Het kabinet is veel te laks in de erkenning daarvan. Bij minister Kamp mogen nu eindelijk slechts tien lokale elektriciteitsprojecten voor een experiment worden aangemeld. Minister Plasterk gaat een experimentenwet invoeren in 2017. Dit is veel te weinig en bovendien te laat. Om zonnepanelen gezamenlijk op een dak in de buurt te leggen is geen jarenlange aanvraag voor een experiment nodig, met een tijdrovende evaluatie en ellenlange besluitvorming. In de steden weten we al dat het kan en hoe de techniek werkt. Het enige wat nodig we nodig hebben, is ruimte. Ruimte voor het afschaffen van onnodige regels. (…) Geef steden de ruimte en wie weet zijn de klimaatdoelstellingen van de klimaatzaak al grotendeels gehaald, sneller dan een kabinet een experimentenvergunning op papier kan zetten.
Op de website viezeregels.nl verzamelt D66 Amsterdam regels die duurzaamheid in de weg staan. (…)

De Vereniging Eigen Huis bericht er ook over
[Marijn Bosman] stelt dat het Rijk steden snel veel meer ruimte moet geven om vaart te maken met duurzame energie. Gemeenten roepen al langer om meer ambitie, omdat duurzame oplossingen per definitie decentraal zijn. Bijvoorbeeld op een dak of in een huis, in een straat of in een woonblok. Alleen zit de wetgeving voor energie en afvalverwerking nog vast in oude centralistische systemen uit de vorige eeuw.
Vereniging Eigen Huis pleit ook al langere tijd voor meer vrijheden om duurzame oplossingen mogelijk te maken. ‘Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een geschikt dak voor zonnepanelen, waarom zou je die panelen niet op het dak van de winkel op de hoek mogen leggen?’, aldus Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij de vereniging. Dan draag je volgens haar toch ook bij aan de verduurzaming. ‘Maar particulieren die geen geschikt dak hebben, kunnen door de huidige wet- en regelgeving niet salderen en worden daarmee niet gestimuleerd om dit soort maatregelen te treffen.’

 

Bronnen
Volkskrant, 6 juli 2015: Geef steden ‘ruimte’ om duurzaam te worden (Registratie)
Vereniging Eigen Huis, 6 juli 2015: ‘Oude wetten frustreren duurzame oplossingen’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.