Park Kopenhagen veert mee met klimaatverandering

28 januari 2016 – Kopenhagen bouwde het Tåsinge Plads om tot een park dat bij zware regenval deels verandert in vijvers, waar na de bui gespeeld en gevaren kan worden. Zo wil de stad meeveren met de gevolgen van klimaatverandering. 

De bedenkers van het Tåsinge Plads wilden een positieve draai geven aan de gevolgen van klimaatverandering. Dus ze ontwierpen een ruimte dat op droge dagen een park is en na hevige regenval – iets dat door klimaatverandering naar verwachting vaker zal voorkomen in Denemarken – een plek om slim water te bergen, zowel ondergronds als bovengronds. In de vijvers die ontstaan, kan gespeeld en gevaren worden.

Het is niet het enige park met een dergelijk doel. Kopenhagen heeft een zogenoemd Climate Adaptation Plan, waarbij de stad slim wil inspelen op klimaatverandering.

Uit een bericht van Citylab
‘(…) In November, the council unanimously approved plans for 300 surface-based solutions like those in Tåsinge Plads to be implemented over the next 20 years. “The ambition of the Climate Adaptation Plan is to get technical solutions above ground,” says René Sommer Lindsay, manager for project in the neighborhood around Tåsinge Plads.  “So when it’s not raining, there is still value in the space.” (…)’

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) Duur grapje? Nee van alle renoveer-opties is dit de goedkoopste. De kosten komen uit op 1,3 miljard dollar. De helft van een ‘normale’ upgrade had gekost. Had de stad niks gedaan aan het park, dan was de waterschade naar schattig opgelopen tot 2,3 miljard dollar in honderd jaar tijd. (…)’

Ook Rotterdam heeft een klimaatbestendig plein: het Waterplein Benthemplein, ontworpen door De Urbanisten. Het plein heeft drie waterbekkens die bij hevige regenval het riool ontlasten en tegelijk de stad aantrekkelijk moeten maken.

Bronnen
RTL Z, 27 januari 2016: Kopenhagen maakt van klimaatnood een deugd met dit park
Citylab, 22 januari 2016: Why Copenhagen Is Building Parks That Can Turn Into Ponds
Ontwerper Tredje Natur over het Deense park (met erg mooie afbeeldingen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.