Terhills-Tesla-powerpack . (foto: Andreas Gijbels)

Pionierend batterijproject op Limburgse steenkoolsite

Op de voormalige steenkoolsite van Eisden in (Vlaams) Limburg hebben reconversiemaatschappij LRM en energiebedrijf Restore 140 grote batterijen van Tesla in gebruik genomen. Deze batterijen, met een gezamenlijk vermogen van 18 MW zijn nu ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

Restore combineert deze batterijen met een aantal industriële verbruikers, om samen één grote virtuele centrale van 30 à 40 MW ter vormen, om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. De aanpak is duurzamer alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. De energie die in de batterijen wordt opgeslagen is afkomstig van zonnecellen en windturbines.

Vakantie

In een latere fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het plaatselijke Center Parcs-vakantieresort Terhills van duurzame energie te voorzien en energie-onafhankelijk te maken. Dit vakantiepark met 250 villa’s wordt weldra opgetrokken. Het zal bij de opening in 2020 draaien op gelijkstroom in plaats van de gangbare wisselstroom, zodat er geen omvormers nodig zijn. Zonder omvorming is er minder energieverlies Er komen twee grote zones met zonnepanelen op de Terhills-site, op het land en op het water. Mogelijk zullen de drijvende panelen met de zon mee kunnen roteren. In het vakantiepark zullen voor huishoudtoestellen en het opladen van gsm’s –rechtstreeks via USB-aansluiting– geen transformators nodig zijn.”

De batterijen staan op de gelijknamige KMO-zone in de gemeente Dilsen-Stokkem, naast een hoogspanningspost van distributienetbeheerder Infrax. Het project vergde een investering van 11 miljoen euro.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.