Plannen voor een groot zonnepark in de Eemshaven

Er komt een nieuw zonnepark in Nederland. De locatie in de Eemshaven wordt volgens de initiatiefnemers een van de grootste parken van Nederland. Het nieuwe zonnepark komt op een terrein van 19 hectare, dat grenst aan de Vopak Terminal Eemshaven. Whitehelm Capital, Groningen Seaports en Royal Vopak hebben woensdag bekendgemaakt gezamenlijk te investeren in het 27 MW zonnepark.

Op basis van de beschikbare energie-infrastructuur worden Groningen en met name de Eemshaven beschouwd als strategische locaties voor de productie en opslag van hernieuwbare energie in Nederland. Dit project geeft de drie initiatiefnemers achter het park de mogelijkheid om nieuwe energie-initiatieven in de Eemshaven te verkennen.

“Whitehelm hecht veel belang aan verantwoord beleggen en dit nieuwe zonnepark zet onze strategie voort om te investeren in belangrijke lange termijn infrastructuur voor de lange termijn. Vooral de combinatie van duurzame stroomopwekking en langetermijnopslag van strategische voorraden levert een cruciale bijdrage aan de Nederlandse energiemix en ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie”, aldus Wessel Schevernels, voorzitter van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm.

Belang hernieuwbare energie

Ook Groningen Seaports is zeer verheugd over deze groene uitbreiding van de bestaande Vopak Terminal Eemshaven-activiteiten, laat Cas König, CEO van Groningen Seaports, weten. “Dit park draagt ​​bij aan de duurzaamheid van de haven en de reductie van CO2-emissies. Voor ons is lokaal opgewekte groene stroom van eminent belang als locatie-eis voor zowel huidige als toekomstige bedrijfsactiviteiten. We zien steeds vaker dat het aanbieden van hernieuwbare energie bepaalt of een bedrijf onze havens als locatie kiest.”

Ramon Ernst, Managing Director Vopak Noord-Nederland: “We zijn zeer gemotiveerd om van dit zonnepark een succes te maken. Dit project past perfect in Vopak’s ambitie om infrastructuuroplossingen te ontwikkelen voor een koolstofarme energietoekomst. Dit project stelt ons in staat om kennis en ervaring op te doen met elektriciteit als energiedrager en geeft ons de mogelijkheid om mogelijke add-on-toepassingen te onderzoeken, zoals elektriciteitsopslag en conversie voor een later stadium in de Eemshaven.”

De definitieve investeringsbeslissing, na ontvangst van relevante vergunningen en subsidies, is voorzien voor het najaar van 2019. Naar verwachting zal het Vopak-zonnepark operationeel zijn in 2020.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Plannen voor een groot zonnepark in de Eemshaven”

Pat Rick|13.02.19|15:25

Mooi, maar is het verstandig om hier haventerreinen aan te besteden. Of gaat men het zonnepark weer afbreken als men de ruimte als nog nodig heeft voor havenactiviteiten?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.