Ploumen: ‘TTIP kan klimaatdoelen juist helpen’

Ploumen: ‘TTIP kan klimaatdoelen juist helpen’

12 juli 2016 – Europees overleg met de Verenigde Staten over een open en duurzame energiemarkt kan juist helpen bij het verbeteren van het milieu. Met die stelling reageert minister Ploumen (Buitenlandse Handel) op de woede over het energiehoofdstuk in het vrijhandelsverdrag TTIP.

Eerder uitten Milieudefensie en het Transnational Institute hun kritiek op het uitgelekte energiehoofdstuk in het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Het TTIP zou negatieve gevolgen hebben voor het klimaatbeleid. ‘Minder ruimte voor duurzame energie op ons elektriciteitsnet, minder mogelijkheden om de handel in fossiel af te bouwen’, zo vat Freek Bersch, campagneleider TTIP bij Milieudefensie, het samen.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Ploumen deelt die vrees niet en zegt dat overheden groene energie blijven stimuleren. (…)’

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) De minister wijst erop dat het onder meer de bedoeling is om een open en duurzame energiemarkt te stimuleren. Het gaat onder meer om maatregelen die juist helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen van de EU. ”Er wordt expliciet afgesproken dat hernieuwbare energie niet mag worden achtergesteld bij andere vormen van energie en beschikbaar moet blijven op het gehele Europese energienetwerk”, aldus de bewindsvrouw verder.
“Dat betekent dat het aanbod van groene energie voor de consument gegarandeerd blijft. Ook behouden overheden de vrijheid om maatregelen te nemen die groene energie stimuleren. Het voorstel bevat bovendien mogelijkheden voor het nemen van extra energiebesparende maatregelen, bovenop de al geldende verplichtingen van de klimaatdoelstellingen.” (…)’

Milieudefensie en het Transnational Institute vallen vooral over de bepaling waarin staat dat Amerikaanse energiebedrijven toegang krijgen tot Europese elektriciteitsnetten en het verbod om groene stroom te bevoordelen. Ook anderen maakten zich kwaad over het uitgelekte stuk.

Ploumen stelt dat het Europese voorstel deze week met de Amerikanen wordt gedeeld en daarna snel openbaar zal worden, aldus Nu.nl.

Bronnen
Volkskrant, 12 juli 2016: ‘Open energiemarkt helpt klimaatdoelen’ (via Blendle)
Nu.nl, 12 juli 2016: Ploumen ziet open energiemarkt als stimulans klimaatdoelen

Zie ook
FluxEnergie, 12 juli 2016: Woede over energiehoofdstuk in TTIP
FluxEnergie, 11 juli 2016: Uitgelekt: EU biedt VS onder TTIP vrije toegang tot stroomnetten

Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.