‘Procedures rond mini-windmolens soms duurder dan de molens zelf’

151103-MiniMolen3 november 2015 – De procedures rond mini- en midi-windmolens maken de molens nodeloos duur. Windmolenleverancier Jaap Ketel organiseert zelf symposia.

Dit jaar vindt de voorlichting over mini- en midi-molens plaats in Groningen (26 november, bij energieproeftuin EnTranCe). Ketel vindt dat de kleine molens een veel grotere rol zouden moeten kunnen spelen. Doordat de vraag nu nog niet groot is, zijn ze ook nog te duur: meer dan 20.000 euro, terwijl bij grote productie de prijs kan zakken naar 2.000 tot 3.000 euro.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…)  Zo’n grootschalige productie komt er pas als de procedures en regels voor de plaatsing veel simpeler worden. Vaak ben je twee, drie jaar verder voordat een turbine geplaatst mag worden. De kosten die je daarbij maakt zijn vaak nog hoger dan de windmolen zelf.” (…) Gemeenten en provincies gaan allemaal verschillend om met vergunningaanvragen, zegt Ketel. Hij pleit voor landelijke regels en certificering van de kleine windmolens door het Rijk, waar alle gemeenten en provincies mee kunnen werken. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 3 november 2015: Pleidooi voor plaatsing mini-windmolens (via Blendle)
Foto: FluxEnergie (Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.