Proef met uurprijs voor stroom en dagprijs voor gas

9 november 2015 – Vereniging Eigen Huis en energieleverancier Qurrent doen samen met netbeheerder Liander een proef waarbij een kleine groep consumenten door een slim energie contract gebruik kan maken van uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Daarmee is het mogelijk om energie te kopen als de prijs het laagst is.

Uit een bericht van Qurrent
‘(…) In de uren met veel aanbod kost elektriciteit flink minder per kWh dan in de gebruikspieken.  Deelnemende consumenten kunnen op een app de tarieven van de volgende dag per uur zien en hun verbruik hierop afstemmen. Wie dit handig doet, kan besparen. Een app van leverancier Qurrent geeft de inkoopprijzen op de APX energiebeurs rechtstreeks aan de deelnemers door. Die bepalen zo wanneer ze bijvoorbeeld hun wasmachine aanzetten of hun auto opladen. Voor een gemiddeld huishouden is het zo te behalen voordeel ten opzichte van conventionele scherp geprijsde contracten nu nog enkele tientjes per jaar. In de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden de dagelijkse prijsverschillen groter. Apparaten zullen steeds slimmer worden en zelf inschakelen wanneer de energieprijs het gunstigst is. Met een elektrische auto, een stroomvreter als een warmtepomp en in de toekomst misschien opslagmogelijkheden wordt het te behalen voordeel groter. Voor de betaling kan worden gekozen voor het gebruikelijke voorschotsysteem of voor maandelijkse betaling achteraf op basis van het werkelijke gebruik.

Energie is voor consumenten een grote maandelijkse kostenpost. Vereniging Eigen Huis wil consumenten daarom meer regie geven en hen  maximaal laten profiteren van nieuwe mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Directeur Vereniging Eigen Huis Cindy van de Velde: “Dit slimme meter contract is de eerste stap in een nieuw te ontwikkelen Slimme Energie Service. Het levert niet alleen structureel lagere prijzen voor consumenten op, maar zorgt er ook voor dat ze bewustere keuzes maken bij hun energieverbruik. In de toekomst wil de vereniging nog veel verder gaan en de Slimme Energie Service uitbreiden met modules die het huis stapsgewijs naar 0 op de meter brengen.”
Richard Klatten, directeur van Qurrent: “De consument moet direct kunnen profiteren van de prijsdalingen wanneer er op een dag meer duurzame energie wordt opgewekt. Dat kan alleen met een ander verdienmodel. Omdat wij geen geld verdienen met de verkoop van kilowatturen, maar onze inkomsten uit een vaste vergoeding halen, kunnen wij dit slimme meter contract aanbieden. De consument kan daarmee zelf zijn verbruik afstemmen op de prijs van dat moment. Zo zetten we de consument in de driver’s seat in plaats van de energieleverancier.”

Medewerking van de netbeheerder is cruciaal om het energieverbruik te koppelen aan de tarieven. Ingrid Thijssen, lid Raad van Bestuur van Alliander: “De mogelijkheid om af te rekenen per uur is echt een mijlpaal. Wij zijn blij dat die in samenwerking met VEH en Qurrent is bereikt. Dat klanten van Liander zelf kunnen kiezen wanneer en tegen welke prijs ze energie gebruiken, is één van de bouwstenen van het energiesysteem van de toekomst. De slimme meter die we de komende jaren aan al onze klanten zullen aanbieden, maakt het mogelijk om energie per uur of straks zelfs per kwartier af te rekenen.”

De pilotfase wordt in een periode van een jaar stapsgewijs uitgebreid naar 300 deelnemers, vooralsnog alleen in het werkgebied van Liander. (…)’

Bronnen
Qurrent, 9 november 2015: VEH en Qurrent starten proef met slimme metercontract

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.