PvdA: ‘Stop zo snel mogelijk met export Gronings gas’

PvdA: ‘Stop zo snel mogelijk met export Gronings gas’

26 januari 2016De PvdA wil dat de export van Gronings gas zo snel mogelijk gestopt wordt, aldus PvdA-er Jan Vos in de Volkskrant. Het gas dat in Nederland blijft kan dienen als ‘motor’ en ‘reservebatterij’.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) De resterende opbrengst van het gas moet van de PvdA de ‘motor’ zijn achter de ontwikkeling van groene technologie, liefst in een ‘cleantech campus’ bij de Rijksuniversiteit Groningen. De gasvoorraad vormt wat Vos betreft ook een ‘reservebatterij’, omdat wind en zon niet voor een continue energiestroom kunnen zorgen. (…)’

Vandaag om 16.00 uur start in Den Haag het debat over het Gaswinningsbesluit Groningen. Minister Kamp wil de gaswinning terugbrengen naar 27 miljard kuub per jaar, de afhankelijkheid van Gronings gas in Nederland verkleinen en het risico door gaswinning in Groningen verminderen. De Kamer moet beoordelen of deze maatregelen voldoende zijn om de veiligheid in Groningen te garanderen.

Voorafgaand aan het debat maakt de PvdA dus al duidelijk dat het afbouwen van de gasexport naar België, Frankrijk en Duitsland sneller moet.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) De bewindsman werpt tegen dat langlopende contracten met België, Frankrijk en Duitsland tot gaslevering en dus -winning verplichten. Vanaf 2020 wordt de export naar Duitsland afgebouwd, in 2024 die naar België en Frankrijk. “Dat kan veel eerder”, stelt Vos. “Het kabinet moet daarover in overleg treden met die landen.”

André Faaij, hoogleraar energiesysteemanalyse in Groningen, is het met de kern van het PvdA-voorstel eens. (…) Faaij plaatst wel de kanttekening dat het afbouwen van de Groningse gasexport niet moet betekenen dat de ‘buitenlandse klanten’ overstappen op kolen. (…)’

Bronnen
Volkskrant, 26 januari 2016: PvdA: staak de export van gas uit Groningen (via Blendle)
FluxEnergie, 25 januari 2016: Tweede Kamer: morgen debat over gaswinning Groningen
Rijksoverheid over gasbesluit
PvdA, 18 december 2015: Verstandig dat gaswinning in Groningen verder wordt beperkt

Foto: Aanleg transportleidingen van en naar gasopslag Bergermeer (foto: A. Hak Drillcon)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.