Rechter: Eneco mag biowarmte-installatie Lage Weide tóch bouwen

Rechter: Eneco mag biowarmte-installatie Lage Weide tóch bouwen

6 december 2016 Eneco krijgt toch een milieuvergunning voor de biowarmte-installatie in Lage Weide bij Utrecht. Dat heeft de Rechtbank Midden-Nederland bepaald. De norm voor de uitstoot wordt wel aangescherpt.

Uit een bericht van DUIC
‘(…) De rechtszaak was aangespannen door Mobilisation for the Enviroment (MOB) en Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU)  tegen Eneco, die de biowarmte-installatie wil bouwen in Utrecht. Zij zijn het niet eens waren met de verleende omgevingsvergunning.
De rechtbank oordeelt dat Gedeputeerde Staten van Utrecht de vergunning terecht hebben verleend, maar past wel de norm van de uitstoot van dioxinen en furanen (rook- en afvalgassen) aan. (…)’

Uit een bericht van Eneco
‘(…) In een rechtszaak tegen het provinciale besluit om de milieuvergunning te beschikken oordeelde de rechter dat er geen zwaarwegende argumenten zijn tegen deze vergunning. De rechter bepaalde wel dat de vrijwillig door Eneco gehanteerde strengere emissienormen voor dioxine en furanen in de vergunning opgenomen dienen te worden. (…)’

Eneco had van de provincie Utrecht al een vergunning gekregen voor de bouw van de biowarmte-installatie. Deze centrale moet warmte leveren aan 22.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein, aldus RTV Utrecht. De overstap van aardgas op houtresten zou 41.000 ton aan CO2-uitstoot per jaar schelen.

Naast de organisaties die een rechtzaak aanspanden omdat ze luchtvervuiling vrezen, hebben ook omwonenden hun twijfels. Zij vrezen tientallen vrachtwagens door de straten om de houtsnippers aan te voeren, aldus RTV Utrecht. Het AD meldt dat Greenpeace, Milieudefensie en de Utrechtse Milieufederatie wél achter de nieuwe biowarmte-centrale staan.

 

Eneco verwacht eind 2018 op zijn vroegst duurzame warmte uit de nieuwe centrale te kunnen leveren.

Bronnen
Eneco, 5 december 2016: Uitspraak rechtbank inzake bezwaar tegen milieuvergunning biowarmte installatie Lage Weide
AD, 5 december 2016: Bouw BioWarmte installatie mag doorgaan
AD, 2 december 2016: Fikse kritiek op plan voor biowarmte
RTV Utrecht, 24 november 2016: Steun voor omstreden biomassacentrale Lage Weide
DUIC, 5 december 2016: Rechter: Bouw biowarmte-installatie Lage Weide mag doorgaan, wel strengere voorwaarden

Foto: Artist impression van de nog te bouwen biowarmte-centrale Lage Weide (Eneco)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.