Rijk investeerde bijna 20% meer in energieonderzoek

Rijk investeerde bijna 20% meer in energieonderzoek

22 augustus 2016 – In 2015 investeerde de Rijksoverheid € 181 miljoen in energieonderzoek en demonstratieprojecten. Dat is 18% meer dan in 2014. Hiermee zijn de publieke investeringen weer terug op het gemiddelde niveau van de periode 2011-2013.

160822-PublGefinOnderzoekUit een bericht van RVO
‘(…) Meer dan de helft (54%) ging naar onderzoek voor de productie van duurzame energie. Voor onderzoek naar energiebesparing besteedde de Rijksoverheid een kwart. 9% was voor onderzoek naar de inzet van aardgas als schone fossiele energiebron.

Meer fundamenteel onderzoek en demonstratie
Opvallend is de stijging in fundamenteel onderzoek en demonstratieprojecten. De bijdrage aan industrieel onderzoek bleef met 32% ongeveer gelijk. Investeringen in experimentele ontwikkeling daalden de laatste jaren.

160822-EnergieOnderzoek

Jaarlijkse monitor
De cijfers zijn afkomstig van de ‘Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek’. De monitor geeft jaarlijks inzicht in onderzoeksthema’s, -trends en -innovatie. De cijfers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het energie- en innovatiebeleid van de overheid. Daarnaast gaan de uitkomsten naar het Internationaal Energieagentschap (IEA). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stelt de monitor op in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.(…)’

Bronnen
RVO, 19 augustus 2016: Rijk investeerde bijna 20% meer in energieonderzoek
RVO: De belangrijkste uitkomsten
RVO, rapport, 19 augustus 2016:  Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek 2015 (pdf, 14 pag.)
Foto:  onderzoek naar de omzetting van zonlicht in brandstof (v.l.n.r. de onderzoekers Kees-Jan Westrate (Syngaschem), Erwin Kessels (TU/e) en Michail Tsampas (DIFFER).
Foto: DIFFER/Bram Lamers)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.