Rijksoverheid stopt met ‘sjoemelstroom’ en gaat helemaal over op groene stroom

Rijksoverheid stopt met ‘sjoemelstroom’ en gaat helemaal over op groene stroom

10 februari 2016De kogel is door de kerk: de hele Rijksoverheid gaat over op groene stroom. Na aanhoudende kritiek op het gebruik van ‘sjoemelstroom’ is de Rijksoverheid nu om. Met een verbruik van bijna 1000 GWh is de Rijksoverheid één van de grootste stroomverbruikers van Nederland.

Vier bedrijven gaan groene stroom voor Rijksoverheid leveren: Eneco, Engie, Greenchoice en Nuon hebben de aanbesteding gewonnen. Het gaat om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar over de jaren 2018 tot en met 2022, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 200 miljoen euro voor alle 6 percelen voor de looptijd van 5 jaar. De stroom wordt geleverd inclusief certificaten (garanties van oorsprong). Een derde deel van de stroom komt van Nederlandse wind- of zonne-energie, het overige deel uit een aantal Europese landen.

Uit een reactie van WISE (World Information Service on Energy)
‘(…) WISE is flink enthousiast over deze grote stap vooruit en roept de Rijksoverheid op om nu door te pakken. (…) De nieuwe uitgangspunten voor de lange termijn zijn mooi: het doel van het Rijk is om zo spoedig mogelijk, en uiterlijk per 1 januari 2030, 100% in Nederland opgewekte additionele duurzame elektriciteit in te kopen, zoveel mogelijk opgewekt op de eigen terreinen van de overheid, de zogenaamde rijksgronden. Omdat het in gebruik nemen van die rijksgronden voor energieopwekking niet snel genoeg gaat wordt de periode 2018-2021 als een overgangsperiode beschouwd. Daarin wil de Rijksoverheid het eigen stroomverbruik via een inkooptraject zo goed mogelijk verduurzamen en meehelpen om het aandeel in Nederland opgewekte duurzame elektriciteit te vergroten. (…)’

De gunning aan de vier bedrijven is voorlopig. Deze wordt definitief na de verplichte bezwaarperiode van 20 dagen, dus op 3 maart.

Bronnen
Rijksvastgoedbedrijf, 10 februari 2017: Vier bedrijven gaan groene stroom voor Rijksoverheid leveren
WISE, 10 februari 2017: Rijksoverheid klaar met sjoemelstroom
Foto’s/logo: Rijksoverheid, Nuon, WISE

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.