‘Risico nucleaire aanslag in Nederland zeer klein’

‘Risico nucleaire aanslag in Nederland zeer klein’

1 april 2016 – De NOS heeft onderzocht hoe groot de kans geacht wordt op een terroristische aanslag met nucleair materiaal. ‘Zeer klein’, denkt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “De kans dat nucleair materiaal wordt ingezet als ‘vuile bom’ staat zeker niet op gelijke voet met het algemene dreigingsniveau”, zegt een woordvoerder. “De kans is vele malen kleiner dan het type aanslagen dat we tot dusverre hebben gezien.” De woordvoerder merkt wel op dat terroristen angst kunnen zaaien met hun dreigementen. “Dat betekent niet dat dergelijke oproepen daarmee zijn gekoppeld aan een realistisch aanslagplan, terroristen weten dat ze enkel met een dreigement al veel angst aan kunnen jagen.” (…)’

In België reactoren extra bewaakt, in Nederland niet 
In België worden de kerncentrales in Doel en Tihange sinds kort bewaakt door militairen. In Nederland wordt de reactor in Borssele niet extra bewaakt.
‘(…) Volgens hoofd nucleaire beveiliging Jan van de Capelle van de kerncentrale in Borssele is de beveiliging in zijn centrale goed op orde.”Bij een kerncentrale valt eigenlijk niets te halen”, zegt hij. Er zijn vijf barrières opgeworpen, die voorkomen dat terroristen schade kunnen aanrichten in de kerncentrale. “Zelfs een terrorist met een bomgordel en een kalasjnikov kan niet bij de kern van de centrale komen”, zegt Van de Capelle.
Dit wordt beaamd door onafhankelijke deskundigen. “De incidenten die we hebben gezien, waren geen mensen die met een bom naar binnen proberen te komen”, zegt Sico van der Meer van Instituut Clingendael. “Daarom zijn zwaarbewapende militairen aan de poort van een kerncentrale eigenlijk alleen symboolpolitiek.”

Risico hoog-verrijkt uranium
Kernenergiedeskundige Wim Turkenburg uitte tegenover de NOS wel zijn zorg over de centrales die nog met zeer hoog-verrijjkt uranium werken (o.a. in het Belgische Mol en in de reactor van het Nederlandse nucleaire instituut NRG in Petten). ‘(…) Daarmee kan eenvoudiger een zogenoemde ‘vuile bom’ worden gemaakt, dan met lager verrijkt uranium.  (…)’

Bronnen
NOS, 31 maart 2016: ‘Risico op aanslag met nucleair materiaal zeer klein’
Foto: NRG Petten (foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.