Rotmans: ‘Pensioenfondsen, help Shell een groene koers te varen’

Rotmans: ‘Pensioenfondsen, help Shell een groene koers te varen’

5 april 2017 – Grootaandeelhouders, zoals de Nederlandse pensioenfondsen, moeten Shell nu steunen om een groene koers te gaan varen. Dat vindt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde. In april wordt er door de Shell-aandeelhouders gestemd over een resolutie die van Shell vraagt de leiding te nemen in de energietransitie.

Het gaat om de resolutie die is ingediend door Follow This, een groep ‘groene’ aandeelhouders die met hun stem Shell willen aanzetten tot een leidende rol in de energietransitie. Shell geeft op 20 april een stemadvies. In een opiniebijdrage in de Volkskrant roept Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde, oprichter van ICIS, DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt) grootaandeelhouders op om mee  te helpen Shell de groene kant op te drukken.

Uit de opiniebijdrage van Jan Rotmans in de Volkskrant
‘(…) Bij het steunen van Shell om zijn koers te verleggen, maken de pensioenfondsen hun aandeelhouderschap verenigbaar met hun eigen groene ambities. (…) Bovendien maken beleggers hun aandelenportefeuille hiermee toekomstbestendig. Welke twintiger wil dat zijn pensioengeld wordt geïnvesteerd in fossiele energiebedrijven, die tegen de tijd dat hij met pensioen gaat de leefbaarheid op aarde hebben ontwricht en failliet zijn gegaan? (Helaas in die volgorde.) Bij het steunen van deze groene Shell-resolutie kunnen pensioenfondsen weer aan hun achterban uitleggen waarom ze aandelen in een fossiel bedrijf als Shell hebben: omdat Shell de energietransitie gaat versnellen.
Investeren in nieuwe energiebronnen hoeft niet ten koste te gaan van het dividend. De investeringen die Shell vandaag doet in de exploratie van olie of gas, leveren pas over jaren olie, gas en geld op. Het verplaatsen van die investeringen naar nieuwe energie heeft daarom geen invloed op Shells vermogen om volgend kwartaal dividend uit te keren. Investeren in de energievoorziening van de toekomst is juist de enige manier om het dividend op de lange termijn veilig te stellen.
Pensioenfondsen, help Shell. Ze hebben de steun van hun aandeelhouders nodig in de energietransitie naar een nieuwe energievoorziening. Laat Shell daarom nu al weten dat je voor de groene Shell-resolutie gaat stemmen om Shell te stimuleren een positief stemadvies te geven.
Bij voldoende steun van aandeelhouders kan Shell een groene stip op de horizon zetten, kan de maatschappij Shell gaan vertrouwen als force for good en heeft Ben van Beurden de grootste uitdaging uit zijn carrière opgelost.
Grootaandeelhouders moeten Shell ertoe aanzetten de leiding te nemen in de energietransitie. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, opiniebijdrage, 5 april 2017: Pensioenfondsen, help Shell groene koers te varen (via Blendle)
Website Follow This
Volledige tekst aandeelhoudsresolutie
Foto: JanRotmans.nl

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.