Rotterdams warmtenet wordt veel duurder

Warmtenet.

23 mei 2016De gemeente Rotterdam zal 26,5 mln euro extra moeten investeren om het warmtenet van de ondergang te redden.

Uit een bericht van het AD
‘(…) De gemeente Rotterdam moet bloeden voor de problemen bij het Warmtebedrijf, het milieuproject waarbij 56.000 woningen worden verwarmd met overtollige hitte uit de AVR-afvalcentrale in Rozenburg. Het college moet 26,5 miljoen extra investeren om het van de ondergang te redden. (…) Het is moeilijk om er de stekker uit te trekken, want de gemeente heeft bij de oprichting 38 miljoen geïnvesteerd en verstrekte later nog een noodkrediet van 12 miljoen. Het Warmtebedrijf raakte in problemen na een conflict met AVR over de prijs van de ‘restwarmte’. Dit sloeg een gat in de exploitatie van 8 miljoen euro per jaar.
Het is niet de enige tegenslag. E.ON, dat samen met de gemeente eigenaar was van de exploitatietak, heeft zich teruggetrokken. Het energiebedrijf bevestigt het vertrek, maar wil het besluit niet verder toelichten. (…)’

Uit een eerder bericht van het AD
‘(…) De rechter bepaalde deze maand dat het Warmtebedrijf gewoon het volle pond moet betalen voor de ‘restwarmte’, die wordt geleverd door afvalverbrandingsbedrijf AVR in Rozenburg. Met deze restwarmte worden sinds 2013 zo’n 50.000 Rotterdamse huishoudens verwarmd, dankzij een 26 kilometer lange pijpleiding naar Rotterdam-Zuid. (…)
Restwarmte is overtollige hitte die bedrijven normaal lozen, in de lucht of in het water. Het werd ooit gepresenteerd als een duurzaam en ook goedkoper alternatief voor de stadsverwarming. ,,Goed bedoeld,  maar het is een naïeve opvatting gebleken,” zegt hoogleraar Derk Loorbach. ,,Restwarmte is een product geworden, waar een bedrijf als AVR mee kan verdienen. Ik zou het zelf liever anders zien, maar zo werkt de economie nu eenmaal. Uiteindelijk draait de gemeente hier voor op.” (…)
De AVR Rozenburg beschouwt zichzelf al lang niet meer als afvalfabriek, maar als een moderne energiecentrale, zegt voorlichter Marjolein Boer. ,,Wij zien warmte niet als restmateriaal, maar als een volwaardig product dat wij maken met behulp van afval.” Ze benadrukt dat de AVR zich houdt ‘aan alle afspraken’.
Bij het Warmtebedrijf is de frustratie groot. Het drong aan op een halvering van de prijs, maar kreeg van de rechter nul op het rekest. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat het gebruik van aardgas goedkoper is dan restwarmte. Het gaat om een product dat anders wordt weggegooid!” stelde topman Sjoerd Pistorius eerder. (…)’

 

Bronnen
AD, 19 mei 2016: Rotterdam heeft 26,5 miljoen nodig voor warmtenet
AD, 16 mei 2016: Rotterdam betaalt hoofdprijs voor restwarmte
Website Warmtebedrijf Rotterdam
Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.