RTL vraagt van iedereen 8 duurzame maatregelen voor 2017

4 januari 2017‘Laten we met elkaar afspreken dat ieder van ons in 2017 de volgende maatregelen neemt. Smoezen en uitstel zijn niet langer acceptabel.’ Henri Bontenbal (consultant duurzaamheid en vernieuwing bij Stedin) roept in een column voor RTL-Z iedereen op in 2017 acht duurzame maatregelen te nemen.

Uit de column op RTL-Z
‘(…) Geen excuses meer: zo word je duurzaam in 2017
Gaat de omslag naar een duurzame economie je niet hard genoeg? Raak je – net als ik – depressief van alle sombere berichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten, bosbranden en droogten? Er is goed nieuws: je kunt zelf iets doen. Laten we met elkaar afspreken dat ieder van ons in 2017 de volgende maatregelen neemt. (Smoezen en uitstel zijn niet langer acceptabel.)

1. Vlieg dit jaar niet
We houden elkaar graag voor de gek. We denken dat we er wel komen als we onze oplader van onze telefoons op tijd uit het stopcontact halen. Stiekem weten we ook wel dat we echte stappen moeten zetten. Stoppen met zomaar in het vliegtuig stappen is er zo eentje. Een retourtje Amsterdam-Bangkok bijvoorbeeld zorgt voor 3,5 ton CO2-uitstoot. Dat is ongeveer evenveel uitstoot als een gemiddeld huishouden in een heel jaar veroorzaakt door het gebruik van aardgas en elektriciteit (lees deze zin nog eens opnieuw). En klimaatcompensatie dan? Maak jezelf niets wijs: met een paar bomen planten zijn we er niet. Daarom: vlieg dit jaar niet. Je wordt er echt niet minder gelukkig van.

2. Verlaag je aardgasverbruik met 20 procent
Een andere belangrijke bron van CO2-uitstoot is je gasketel. Wat je wellicht niet wist, is dat ongeveer 80 procent van het energieverbruik van een huishouden uit aardgas voor verwarming bestaat. Stel jezelf dit jaar ten doel om ten minste 20 procent minder te gebruiken. Hoe? Je kunt kiezen uit meerdere opties. Je kunt een paar procent besparen door de verwarming iets lager te zetten, maar wil je echt substantieel gaan besparen, dan moet je twee dingen doen: isoleren en anders gaan verwarmen. Isoleren hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Je spouwmuur bijvoorbeeld is in een ochtend geïsoleerd. Je gasketel kun je schoner maken door een voorschakelwarmtepomp te laten installeren. Natuurlijk kun je het ook grondiger aanpakken – laat je vooral niet weerhouden! Maar als we allemaal beginnen met 20 procent minder gas verbruiken in 2017, hebben we al een hele flinke stap gezet. (De Groningers worden hier trouwens ook blij van.)

3. Eet minder vlees
Je denkt wellicht: wat is dit voor een betuttelend lijstje tips? Maak je geen zorgen, ik stem niet op GroenLinks of Partij voor de Dieren. Maar ik kan wel rekenen. Onze vleesconsumptie zorgt namelijk wereldwijd voor een flinke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Twee flinke entrecotes leiden tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Je hoeft niet meteen vegetariër te worden. Maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om minder vlees te gaan eten. Dat kan makkelijk, want in veel gerechten is vlees makkelijk vervangbaar. Het enige wat je moet doen, is wat ingesleten gewoontes veranderen en een paar nieuwe kookboeken kopen.

4. Koop zonnepanelen
Deze tip is een inkoppertje. Heb je een dak dat geschikt is voor zonnepanelen en heb je nog wat spaargeld? Echt, je kunt beter je spaargeld in zonnepanelen steken dan op een spaarrekening laten staan. Je hebt zonnepanelen binnen ongeveer acht jaar terugverdiend, terwijl ze minstens 25 jaar op je dak liggen. KaChing! Reken maar dat je, als de zonnepanelen er eenmaal liggen, regelmatig de opbrengstgrafieken bestudeert. Net zoals vele anderen nerds (zoals ik). Zonnepanelen zijn fun. Wist je trouwens dat zonnepanelen ook besmettelijk zijn?

5. Breng je stem uit op 15 maart
Op 15 maart mag je je stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Er is keus genoeg dit keer. Duurzaamheid zal vast niet het enige criterium in je keuze zijn. Maar klimaatverandering en de energietransitie behoren tot de grootste maatschappelijke opgaven van de komende decennia. Laat dit onderwerp dus meewegen in je stem. Je hebt daadwerkelijk invloed!

6. Investeer duurzaam
Heb je spaargeld (en nog niet geïnvesteerd in isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen)? Er zijn verschillende projecten en fondsen waarin je je geld duurzaam kunt beleggen met een prima rendement. Met je spaargeld kun je op die manier mooie projecten helpen. Je kunt natuurlijk ook een actieve groene aandeelhouder worden, bijvoorbeeld door aandeelhouder Shell te worden via FollowThis.

7. Word lid van een energiecoöperatie
Ben je al lid van een energiecoöperatie? Voor een klein bedrag kun je vaak lid worden van een energiecoöperatie bij jouw in de buurt. Je hoeft meestal niet meteen te investeren. Lokale energiecoöperaties investeren met elkaar in duurzame energieprojecten in de buurt met het geld van hun leden. Je investeert dus met elkaar in een zonnestroominstallatie op het dak van een naburige school of in een windmolen in de buurt. Is er nog geen energiecoöperatie in jouw gemeente? Start er één!

8. Maak het bedrijf waar je werkt groener (samen met collega’s)
Je krijgt wellicht de komende weken weer te maken met tal van werkoverleggen en teamsessies. Zet het thema duurzaamheid al vroeg in het jaar eens op de agenda. Leg de vraag op tafel: hoe kunnen we als bedrijf nog duurzamer opereren? Kunnen we onze mobiliteit vergroenen? Kunnen we ons energieverbruik duurzaam invullen? Kunnen we  actief deel worden van een beweging van duurzame bedrijven? De kans is groot dat je op bijval kunt rekenen.  (…)’

Bronnen
RTL-Z, 3 januari 2017: Geen excuses meer: zo word je duurzaam in 2017
Foto: Essent

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.