RVO erkent problemen bij invoer energielabel

20 mei 2015 – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) erkent tekort te schieten in de dienstverlening rond de invoering van het energielabel voor woningen.

De RVO kreeg veel klachten over de webapplicatie die woningeigenaren sinds januari 2015 kunnen gebruiken om een verplicht energielabel aan te vragen. RVO reageerde met een brief, die Energie Overheid onder ogen kreeg.

De website geeft vaak de verkeerde energieklasse, meestal te laag.

Uit een bericht van Energie Overheid
‘(…) Het daarna corrigeren van het systeem blijkt ondoenlijk, volgens klagers. In de brief staat dat RVO ‘met man en macht heeft geprobeerd het systeem te laten voldoen, maar zonder zichtbaar beter resultaat’. RVO is nog steeds ‘druk doende’ om de problemen te verhelpen. Onduidelijk is of en wanneer de problemen werkelijk zijn verholpen. (…)’

Verder stelt de RVO dat er veel klachten zijn binnengekomen waar niet adequaat of helemaal niet op is gereageerd.

Er is veel kritiek op de invoering van het energielabel dat sinds januari 2015 verplicht is.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Nederland voldoet niet aan een Europese Richtlijn voor energiezuinige gebouwen. Dat blijkt uit een bericht van de Europese Commissie. (…)’

Daarnaast gaat de invoering van het verplichte label gepaard met veel klachten. In de eerste twaalf dagen, namen al 10 duizend mensen contact op met de helpdesk, meldde RTL Nieuws. Huiseigenaren konden niet inloggen, hun huis stond niet in het systeem en op klachten kwam geen reactie. Ook de erkende experts, die het voorlopige energielabel moeten omzetten in een definitieve, stuitten op problemen met de webapplicatie die ze moeten gebruiken.

Bronnen
Energie Overheid, 19 mei 2015: RVO erkent puinhoop rond energielabel
RTL Nieuws, 12 januari 2015: Chaos bij aanvraag energielabel
Ensoc, 3 februari 2015: ‘Website voor energielabel vertoont gebreken’
NOS, 29 april 2015: Onduidelijkheid over Europese eisen Energielabel
RVO, 19 mei 2015: Stand van zaken website energielabelvoorwoningen.nl 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.