Saudi Aramco neemt belang in Rotterdamse olieterminal

Oliehandelaar Gunvor verkoopt zijn belang in de Rotterdamse Maasvlakte Olie Terminal aan Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en tevens de grootste oliemaatschappij ter wereld. Dat meldt het FD. De Zwitserse grondstoffenhandelaar Gunvor had het minderheidsbelang van 16,67 procent sinds juni 2016 in bezit.

Gunvor nam het minderheidsbelang vorig jaar over van Kuwait Petroleum, maar besloot eerder dit jaar al om het weer van de hand te doen. De topman van Gunvor, Torbjörn Tornqvist, kondigde namelijk afgelopen maart aan dat het belang weer in de verkoop zou gaan. Hij sprak de verwachting uit dat een deal in juni rond zou zijn. Dat duurde uiteindelijk langer. Het handelsbedrijf besloot naar verluidt tot verkoop over te gaan om zich meer te kunnen focussen op de Noord-Amerikaanse grondstoffenmarkt.

Een van de grootste olieterminals

De Maasvlakte-terminal is een van de grootste olieterminals ter wereld, met een opslagcapaciteit van ruim vier miljoen ton. Het gaat in totaal om 39 tanks. Naast Saudi Aramco zijn er nog vijf aandeelhouders. Het gaat om Total, Shell, BP, ExxonMobil en Vopak. Hoeveel geld de staatsoliemaatschappij uit Saoedi-Arabië heeft neergeteld voor de overname, is niet bekendgemaakt.

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.