Schooldakrevolutie – ‘Helft van de scholen heeft in 2020 zonnepanelen’

Schooldakrevolutie – ‘Helft van de scholen heeft in 2020 zonnepanelen’

2 september 2016Op de helft van alle 7000 basisscholen en middelbare scholen moeten in 2020 zonnepanelen liggen. Dat is het doel van de ‘Schooldakrevolutie’, een initiatief van Urgenda en Sungevity. De actie wil onder meer de financiering makkelijker maken.

Verder moet de Schooldakrevolutie educatieprogramma’s stimuleren om leerlingen in een vroeg stadium te doordringen van het belang van duurzaamheid. Het initiatief werd in november vorig jaar gestart en had donderdag een feestelijke aftrap in Amsterdam, toen dertig zonnepanelen werden geïnstalleerd op het dak van de ASVO-school.

Uit een bericht van Urgenda
‘(…) “Met de Schooldakrevolutie zorgen we samen voor meer duurzame energievoorzieningen in Nederland. Het gaat om de toekomst van de kinderen en met de inzet van de zonnepanelen op hun scholen zijn zij direct betrokken bij de omslag naar een samenleving die 100% op duurzame energie draait,” aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.
De Schooldakrevolutie is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity en wordt gesteund door NL2025-aanjagers Wiebe Draijer (Rabobank) en Feike Sijbesma (DSM). Het initiatief biedt gemeenten en scholen de mogelijkheid om zonnepanelen onder aantrekkelijke voorwaarden te installeren. (…)
Scholen hoeven zelf niets te investeren en kunnen vanaf het begin 5 tot 10% op hun stroomrekening besparen; alles wordt van A tot Z geregeld. (…)’

Dat scholen nog niet massaal zonnepanelen op hun daken leggen, komt volgens de actiewebsite van Schooldakrevolutie door een combinatie van twee factoren.

Van de website van Schooldakrevolutie
‘(…) scholen hebben geen budget en ze worden draaierig van het woud aan opties en regels die bij de aanschaf van zonnepanelen komt kijken. De lange lijst aan initiatieven om scholen hierbij te helpen, lijkt de verwarring alleen maar groter te maken. (…)’

Het initiatief belooft te helpen als actievoerder, om de gemeenten en scholen aan te sporen, en tegelijk als coach om het regelwerk en de financiering makkelijker te maken. De financiering loopt vaak vast op de hoge investering, het geringe budget van scholen en de lange terugverdientijd, aldus de website van Schooldakrevolutie. Het voorstel is een systeem van ‘adoptiedaken’ op te zetten.

Van de website van Schooldakrevolutie
‘(…) Een adoptiedak houdt in dat partijen, bijvoorbeeld gemeenten, vooraf aangeven dat ze in geval van een verhuizing of sluiting van scholen bereid zijn het zonnesysteem op het schooldak adopteren, ofwel het zonnesysteem op hun eigen dak zullen plaatsen en de afbetaling zullen overnemen. Op die manier is continuïteit, zelfs als de school sluit, gewaarborgd. Dit stelt financiers gerust en voorkomt verder dat de afbetaling van een zonnesysteem een blok aan het been wordt voor schoolbesturen. Als de Schooldakrevolutie deze hobbel wegneemt kunnen veel programma’s gericht op financiering hier van profiteren.
Financieringsarrangementen voor scholen verschillen sterk per gemeente en provincie: onze coach zal eerst kijken of scholen via bestaande arrangementen kostenefficient en zonder voorinvestering een zonnesysteem kunnen verwerven. Maar in het geval dat dit niet mogelijk is heeft De Schooldak-revolutie een eigen financieringsoptie ontwikkeld: Het Schooldakrecept. Dit recept wordt verstrekt aan scholen in gemeenten waar geen gunstige financieringsregeling voorhanden is. Het ‘Schooldakrecept’ is een geheel verzorgde (‘turn key’) financieringsoptie, waarbij gebruik wordt gemaakt de maatschappelijke rente van de Rabobank en zonnesystemen tegen kostprijs aangeboden kunnen worden. (…)’

Schooldakrevolutie is een van de kanshebbers op de Greenchoice Energieprijs op Duurzame Dinsdag.

Bronnen
Urgenda, 1 september 2016: Schooldakrevolutie gestart op dak van ASVO-school in Amsterdam 
Website Schooldakrevolutie
FluxEnergie, 1 september 2016: Dit zijn de ‘energie-kanshebbers’ voor prijzen Duurzame Dinsdag

Foto: NL2025

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.