‘Shell gaat nog meer bezuinigen’

27 oktober 2015Shell zal deze week aankondigen nog meer te gaan snijden in de uitgaven, voorspelt de Britse krant The Telegraph. Ook BP zou zich voorbereiden op bezuinigingen.

De oliebedrijven reageren hiermee op de aanhoudend lage olieprijzen. Shell kondigde in juli al aan wereldwijd 6500 banen te schrappen, 7 miljard dollar minder te gaan investeren dan gepland en onderdelen af te stoten. Later stopte Shell met de omstreden boringen bij Alaska, omdat deze te weinig op zouden brengen.

Uit een bericht van de Financiële Telegraaf
‘(…) De winst van Shell op basis van geschatte actuele voorraadkosten, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, is naar verwachting ruimschoots gehalveerd. Over het derde kwartaal van 2014 bedroeg de winst 5,3 miljard dollar. De omzet is naar verwachting met 38 procent geslonken tot 67 miljard dollar. (…)’

Shell komt donderdag met de cijfers voor het derde kwartaal en zal daar weer nieuwe bezuinigingen aankondigen, schrijft the Telegraph. Hoewel de overname van British Gas, en het daarvoor benodigde kapitaal, de zaken compliceert, verwacht de krant toch dat Shell het dividend zal handhaven. Bij BP, waar waarschijnlijk ook bezuinigd zal worden, is de kans dat het dividend wordt verlaagd groter, zo schatten analisten in.

Bronnen
The Telegraph, 24 oktober 2015: Shell and BP prepare for further cost-cutting as oil prices stay low
De Financiële Telegraaf, 25 oktober 2015: ‘Shell snijdt dieper in uitgaven’
RTLZ, 25 oktober 2015: ‘Shell gaat nog meer bezuinigen’
Shell, 30 juli 2015: Second quarter 2015 results
Foto: Shell Pernis (foto Shell)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.