Shell houdt vast aan overname BG

SHELL van beurden

12 januari 2016 – Vandaag probeert Shell-topman Ben van Beurden in Londen de laatste grote aandeelhouders over de streep te trekken voor de overname van British Gas.

Ondanks de twijfels bij vele aandeelhouders houdt Shell vast aan het voornemen British Gas over te nemen. Shell ziet op langere termijn grote voordelen.

Uit een artikel van De Volkskrant
‘(…) Bij de huidige lage olieprijs – die zakte maandag tot onder de 32 dollar – lijdt Shell vrijwel zeker fors verlies op de overname van het gasbedrijf. Maar op langere termijn heeft het samengaan van de twee bedrijven waarschijnlijk grote strategische voordelen. Het slagen van de deal hangt daardoor af van het wankele vertrouwen dat een vat olie over twee of vier jaar weer 50 tot 70 dollar opbrengt. (…)
Volgens zakenbank Credit Suisse is de fusie ondanks de lage olieprijs reëel omdat het gecombineerde, meer op gas gerichte bedrijf minder risico’s loopt. (…)
Ook Nederlandse aandeelhouders lijken niet verontrust. De stichting Eumedion, die de belangen van (institutionele) beleggers behartigt, beschouwt de overname van British Gas door Shell niet als een controversieel voorstel en heeft geen waarschuwing voor de aandeelhoudersvergadering aan haar leden laten uitgaan. (…)’

Ook De Telegraaf concludeert dat ‘de markt mort, maar instemt’ en denkt dat Shell met de megadeal de ineenstortende oliemarkt zal overleven.
Uit een artikel van De Telegraaf
‘(…) Bij Shell moet op 27 januari 50% van de stemmen voor zijn, een dag later bij BG moet 75% akkoord gaan met de overname. (…) De overname van BG vult niet alleen Shells afnemende oliereserves aan, maar stuurt het concern ook steviger in de richting van gas. Energiemarktexperts zien de vraag naar gas de komende tientallen jaren stevig aantrekken, omdat het een relatief schone brandstof is. ,,Ik denk dat we de komende 30 tot 40 jaar nog wel fossiel blijven houden, maar dat kolen, dat veel meer CO2 oplevert, verdwijnt ten gunste van gas”, zegt Jos Versteeg, analist bij Theo Gilissen. (…)’
Bronnen
De Volkskrant, 12 januari 2016: Shell houdt vast aan koop British Gas (via Blendle)
De Telegraaf, 12 januari 2016: ’Markt mort, maar     stemt in’ (via Blendle)
Foto: Shell-topman Ben van Beurden (foto: Shell)
Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.