Shell: ‘Opruimen onderstel olieplatforms niet nodig’

Shell: ‘Opruimen fundering olieplatforms niet nodig’

1 augustus 2016Shell wil het onderstel van drie olieplatforms boven lege olievelden in zee achterlaten. En, heel opmerkelijk, Greenpeace vindt het een goed idee.

Het gaat om een aantal platforms van het Brentveld bij de Schotse kust. 1Vandaag had een zaterdag een reportage over.

Uit een bericht van 1Vandaag
‘(…) De wereld was te klein toen Shell in 1995 het olieplatform Brent Spar wilde afzinken. Greenpeace protesteerde en riep op tot een boycot. De platforms moesten, tegen hoge kosten, worden gedemonteerd omdat het slecht zou zijn voor het milieu om ze te laten staan. Maar nu het oliebedrijf van een paar grote olieplatforms af wil en zelfs delen in de Noordzee wil achterlaten is dat geen enkel probleem. Sterker nog; zelfs Greenpeace vindt het in dit geval een goed idee.

Het was lange tijd een van de belangrijkste olievelden van Shell: het Brentveld bij de Schotse kust. En nu, na bijna 40 jaar, is het veld leeg en moeten de platforms opgeruimd worden. Tegen de geldende afspraken in wil Shell echter de fundering in de zee laten staan. Onderzoek wijst volgens Shell uit dat dit beter is voor het milieu. Zijn dit overtuigende argumenten, of wil Shell besparen op de miljarden kostende ontmanteling?

De discussie doet denken aan de rel rond de Brent Spar in 1995. De Brent Spar was een platform waar olie afkomstig uit het Brentveld in werd opgeslagen. Toen dit niet meer nodig was wilde Shell het platform laten afzinken in zee.

Ook toen wees onderzoek uit dat dit beter was voor het milieu. Greenpeace zette echter een grote publieksactie op poten en kwam met onderzoek waaruit bleek dat het juist wel een groot risico was voor het milieu. Uiteindelijk kwam Shell terug op hun besluit en liet de Brent Spar ontmantelen op land. Greenpeace moest echter later toegeven dat in hun onderzoek uit was gegaan van verkeerde gegevens waardoor de risico’s onterecht vergroot waren afgespiegeld. De hele affaire leidde ertoe dat in 1998 het OSPAR-verdrag werd ondertekend waarin alle landen aan de Noordzee met elkaar afspraken alle olieplatforms na gebruik uit zee op te ruimen.

Ook nu wil Shell dus onderdelen van de platforms laten staan in zee. Ze stellen dat het zeeleven baat heeft bij de structuren. Tinka Murk is hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen en deskundige op het gebied van leven in de zee. Zij bevestigt dat de betonnen palen juist zorgen voor meer zeeleven in de zee. En hoewel Greenpeace erop hamert dat het principe is dat oliemaatschappijen hun platforms moeten opruimen willen ze kijken naar de uitzondering die Shell nu vraagt. EenVandaag spreekt met Shell, Tinka Murk en Greenpeace. Krijgt de oliemaatschappij nu wel toestemming voor het achterlaten van delen van het platform? (…)’

De reportage van 1Vandaag (± 4 min) 

Bronnen
1Vandaag, 30 juli 2016: Shell: opruimen fundering olieplatforms niet nodig
Illustraties: stills uit reportage 1Vandaag

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.